Akcijos , atrakcijos ,,Dirbk skaidriai“, ,,Šešėlį naikini- Lietuvą kuri“ ir ,,Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Akcijos , atrakcijos

,,Dirbk skaidriai“, ,,Šešėlį naikini- Lietuvą kuri“ ir ,,Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“

Profesinės sąjungos ,,Sandrauga‘ darbuotojai, administracija sulaukia ypač daug dirbančiųjų skambučių, nusiskundimų dėl kenksmingų, pavojingų darbo sąlygų, psichologinio persekiojimo, darbo užmokesčio, priedų nemokėjimo ir valstybinių bei savivaldybių įstaigų biurokratizmo.

Žmonės nusivylę darbo inspekcijos, mokesčių inspekcijos ir kitų valstybinių įstaigų biurokratizmu, reikalų sprendimų vilkinimu ir pliuralistiniais aiškinimais  jau sistemiškai kreipiasi į mus.

Ką ir bekalbėti apie pavienius žmones, kurie neturėdami tam reikiamų žinių iškilus vienai ar kitai problemai kreipiasi į Valstybines, į Teisėsaugos įstaigas, kuomet „už Jų niekas nestovi“, turime omenyje, gynyba. Net ir pati profesinė sąjunga „Sandrauga“ turėdama savo   teisininkus ne kartą yra susidūrusi su tuo, jog vykstant ginčų posėdžiui darbo ginčų byloje, net neleidžiama pasisakyti  profsąjungai,  kaip teisėtam Atstovui, net neduodamas žodis, mat posėdžiui vadovauja pirmininkas ir net byla nepradedama nagrinėti iš esmė, tuo posėdis ir baigiasi, o pirmininkas nagrinėjęs bylą priima sprendimą, net neišklausęs šalių, vadovaudamasis susiklosčiusia Teismų praktika, jog ginčijamas Pareiškėjo įspėjimas yra tik procedūrinis, informacinio pobūdžio, kuris savaime jį gavusiam asmeniui nesukelia jokių materialinių teisinių pasekmių. Po tokio Darbo ginčų komisijos verdikto LPS „Sandrauga“ kreipėsi į Valstybinės darbo inspekcijos viršininką, išdėstydama šią situaciją, ko pasekoje šis iš viso į tai niekaip nesureagavo. Suprantama, jog tai viršininkas !!!

Tai tik viena iš daugelio situacijų su kuriomis susiduriame, gindami į mus besikreipiančių, interesus. Kuomet aukščiausios Valdžios atstovai derindami, o po to pasirašydami ir įtvirtindami vienos ar tai kitos šakos kolektyvines sutartis, dviprasmiškai pasisako, kam ji taikoma ir galiojanti, dėl ko, po tokio neapdairumo (o gal specialiai atliktų veiksmų) kyla aibė problemų, kurios sprendžiamos per aukščiausias Valstybines įstaigas, bet niekaip neišsprendžiamos, nes tiesiog nenorima padėti žmogui .

Dažnai nusivylimas ir pyktis dirbančiuosius aplanko dėl paprasto ir aiškaus klausimo supainiojimo. Užduokite klausimą sau ir kitiems. Kas, kokios organizacijos tiek Europoje, tiek Lietuvoje privalo atstovauti ir ginti dirbančiųjų interesus? Akivaizdu, kad dirbančiųjų interesus gina ne valdžia, ne pareigūnai, ne ministrai ar institucijų vadovai, o profesinės sąjungos. Pabandykite rasti Europoje kitas organizacijas, kurios gina ir atstovauja dirbančiųjų interesus. Jeigu rasite parašykite ir mums.

Norėčiau pabaigti, mano neseniai perskaityta citata: „Žmonės visada sako: „Geras darbas yra tas, kuris kiekvieną  dieną suteikia Jums malonumo.“ Tai klaidingas pareiškimas. Geras darbas- tai tas, kurį daugelį darbo dienų galite pakęsti ir kuris padengia visas Jūsų išlaidas. Beveik niekas nedirba darbo, kurį dievina kiekvieną sekundę.“