Skurdas ir nepritekliai prasidės jeigu …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ teikia siūlymą Lietuvos Respublikos vyriausybei dėl minimalaus atlyginimo didinimo (MMA). Profesinė sąjunga siūlo didinti minimalią algą pagal Europos Komisijos (EK) rekomenduojamą formulę, kad  MMA sudarytų 50 %  nuo šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio ( VMDU),  kuris šiuo metu siekia apie 1730 eurų per mėnesį. Įvertinant  infliacijos tendencijas, ir EK rekomendacijas Lietuvos profesinė sąjunga ,,Sandrauga“ siūlo MMA didinti iki 864 eurų per mėnesį. Tai iš esmės keistų situaciją.

Kadangi minimalų atlyginimą  Lietuvoje gauna apie 130 tūkstančių dirbančiųjų, tai reiškia kad infliacijai kylant  ši dirbančiųjų grupė bus labiausiai pažeidžiama darbo rinkoje.

Remiantis moksline literatūra minimalaus atlyginimo dydžio didinimas turi būti proporcingas atsižvelgiant į pragyvenimo lygį ir infliacijos dydį. Auganti infliacija visame pasaulyje neišvengiamai persidavė ir palietė Lietuvą. Mūsų šalyje nuo balandžio iki birželio 3d. imtinai infliacija  siekia 18,5%. Vadinasi  perkamoji galia prekėms ir paslaugoms žmogui, gaunančiam minimalią algą, sumažėjo 130 eurų. Pagal ekonomistų paskaičiavimus infliacija 2022 metų  3-čią ketvirtį turėtų stabilizuotis.

Moksliniai tyrimai rodo, kad MMA didinimas prisideda prie nedarbo mažėjimo, nes didesnis atlygis skatina į darbo rinką sugrįžti ilgalaikius bedarbius. Sumažėjus bedarbių skaičiui padidėja dirbančiųjų sumokami mokesčiai valstybei, todėl didėja biudžetas iš kurio būtų galima didinti atlyginimus dirbantiesiems.

Minimalią algą padidinus iki 864 Eur. suveiks ,,likti ir dirbti Lietuvoje“ į užsienį išvykstantiems darbuotojams taisyklė, nes Europos šalių eiliškume pagal minimalios algos dydį  Lietuva iš 14 –os  vietos pakiltų į  pirmą ES šalių dešimtuką.

Taip pat darbas už minimalų atlygį neskatina didesnio produktyvumo. Kai asmuo nuolatos gauna darbo užmokestį iš kurio jis negali pragyventi visos priemonės skatinančios motyvaciją, lojalumą, efektyvumą bei veiklos plėtrą yra silpnos.

Padidinus MMA būtų pagerintas darbuotojų pragyvenimo lygis. Tai reikštų laimingesnę ir lojalesnę visuomenę, stabilesnius darbo santykius, ir tvirtą gerovės valstybės kūrimo pradžią.

 

Kęstutis Juknis