Kas lengviau ? Paaiškinti 53 klausimus ar nunešioti geležines klumpes ?

2_1_5

2022 m. rugsėjo 15 d. per visą Šalį nuskambėjęs įvykis, tai Vilniaus rajone prie Riešės gimnazijos surengtas mitingas, kuriame šios gimnazijos direktorės pavaduotojas A. K. kaltinamas tai, jog jis terorizuoja visą mokyklą, terorizavimas tapo mokytojų ir kitų darbuotojų kasdienybe, persekioja darbuotojus, taip pat ir mokyklos direktorę, mokinių tėvus, fotografuoja mažamečius vaikus žaidžiančius kieme, įtariame ir mokyklos turto grobstymą, tačiau pats deramai neatlikdamas savo pareigų. Visi šie ir dar daugiau kaltinimų skambėjo prie gimnazijos surengtame mitinge. 2022 m. rugsėjo 15 dieną per visuomenės informavimo priemones paskleista tikrovės neatitinkanti informacija, kuri sukėlė didžiulį, neigiamą rezonansinį atgarsį visuomenėje, o būtent: dienraščiuose 14.34 val. „Lietuvos rytas“; 15.47 val. „15 min.“ ir  20.30 val. „TV3.lt“ spaudoje ir televizijoje. 2022 m. rugsėjo 20 d. A.K. kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą prašydamas, pradėti ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamos veikos numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso  LR BK  154  str. 2 d. „Šmeižimas“. O štai pati 2022-10-17 gimnazijos direktorė Egidija Urbanavičienė direktorės pavaduotojui A. K. įteikusi įsakymą dėl nušalinimo nuo darbo, tą pačią dieną įteikusi ir reikalavimą dėl pasiaiškinimo, iš  81 puslapio (53 klausimų). Paaiškinimą pateikti buvo nurodyta per 2 dienas, kas neatitinka jokius protingumo kriterijaus. A. K. dėl didelės apimties reikalavimo parašęs pratęsti terminą, kadangi fiziškai to padaryti negalintis. Į tai numota ranka.

Šią situaciją tyrusi  ir LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktoriaus Aido Aldakausko darbo grupė nieko nenustatė, nes nieko ir negalėjo nustatyti.  Valdininko destrukciniai pareiškimai spaudoje apie ministerijos poziciją, net nepradėjus tyrimo tik patvirtino ministerijos tikslus.  Už biudžeto pinigus buvo nusamdyta  advokatų kontora, užsakytos televizijos laidos kaip ,,Kakadu“, kad sumenkintų,  nuo šmeižto besiginantį darbuotoją, sukompromituotų aplinkinių žmonių akyse.

Dėl šmeižto A.K. kreipėsi į teisėsaugos institucijas – pradėtas ikiteisminis tyrimas. Po apklausų ir kitų procesinių veiksmų, nepriklausomai  kuo baigsis ikiteisminis tyrimas, ateityje nusimato ir teismų karuselė civiline tvarka. Šis faktas diskredituoja pačią ministeriją, kaip instituciją, kuri veikia prieš Teisę.   Atkreiptinas dėmesys, kad ministerija nesiekė kilusių įtampų, ginčo išspręsti šalių sutarimu, nepasiūlė darbuotojui taikaus išsiskyrimo kelio, nes tikslas buvo susidoroti su A.K, o ne dalykiškai susitvarkyti su iššūkiais. Svarbi  aplinkybė yra ta, kad ministerijos vardu prisidengę asmenys jau nekartą vykdo ministeriją diskredituojančią veiklą, sukuria priešišką atmosferą švietimo bendruomenėje, be atsakomybės šneka ministrės vardu, o ministrė to net nejaučia. ,,Sandrauga“ atstovaudama ir gindama savo narių interesus yra susidūrusi su įvairiausiais atvejais ir kuriozinėmis situacijomis ypač privačiame sektoriuje.

Kai aukščiausia valstybinė įstaiga- ministerija toleruoja pavaldžių vadovų veiksmus, kurie prasilenkia su teisingumo, protingumo principais  ,,Sandrauga“ viešai klausia – Ar viskas tvarkoj Švietimo ir mokslo ministerijoje ? Ministrė ar ministerijos ,,senbūviai“ valdo situaciją, nes Riešės gimnazijos direktorė jau antrą kartą nušalina nuo darbo savo pavaduotoją A.K. net neturėdama įstatyminio pagrindo, neatiduoda A.K. kabinete esančių asmeninių daiktų, savivaldžiauja. Darbuotojas dėl direktorės savivaldžiavimo kreipėsi į policiją.

Mes manome, kad taip , ypač švietimo įstaigoje neturėtų būti…

Rūta Gelžinė