Atgal į vergiją – 260 valandų viršvalandžių !

spaudos-konferencija-53a032c6cb56a

AB ,,Kelių priežiūra“ prasidėjusiame susirinkime su valdybos nariais, veikiančių profsąjungų atstovais gerą pusvalandį buvo ieškoma pinigų, reikalingų įmonės veiklai. Vienos ,,geltonosios“ profsąjungos atstovas susirinkusiems pradėjo aiškinti, kad įmonės biudžetas nedidėja, jog reikia padėti bendrovei ieškoti pinigų, todėl nereikia taisyti duobių, bet būtina pamokinti susisiekimo ministrą kaip dirbti, nes tada AB ,,Kelių priežiūra“ finansavimas būtų didesnis. Lietuvos profesinė sąjunga ,,Sandrauga“ nėra pasirašiusi gėdingos įmonės kolektyvinės sutarties, kurioje parduoti dirbančiųjų interesai ir įrašyti  vergiški 260 valandų viršvalandžiai, prisiimti įsipareigojimai paskųsti darbdaviui sužinotą informaciją iš darbuotojų dėl darbuotojų nepasitenkinimo ar išreikštos pozicijos, kurioje tik atidirbus dešimt dienų gali tikėtis absurdiškų 15% dydžio priemokos už pavadavimą ir t.t. Posėdyje dalyvavę  AB ,,Kelių priežiūra“ valdybos nariai: V. Sliesoraitis, Ž. Valeišienė, A. A. Mikalonė ir kiti  atvyko į posėdį net nežinodami įmonėje esančios ,,vergiškos“ kolektyvinės sutarties nuostatų, todėl kūrybinio dialogo nebuvo.

Po ilgų kalbų apie pinigų paieškas ir gavimo galimybes ,,Sandrauga“ teisininkė kreipėsi į susirinkusius žodžiais – girdime  kalbas apie pinigus, kelius, duobes ir visą kitą bet užmiršome žmogų. Užmiršome kalbėti apie žmogų, nors jis yra svarbiausias-.

Po nejaukios tylos buvo pastebėta, kad bendrovėje šiuo metu yra apie 70 laisvų profesinių pozicijų, kad vidutinis dirbančiųjų amžius yra apie 50 metų ir kad laiko posėdžiauti lieka labai mažai…

Kelininkams žiemos laikotarpis būna sudėtingas. Tačiau ,,Sandrauga“ atstovai pabrėžė, kad profsąjungų esminė funkcija, pagrindinė užduotis ginti ir atstovauti dirbančiojo interesus. Ne šlykščiai pataikauti darbdaviui, viešai meluoti, bet ginti dirbančiųjų interesus.  Ne tik  AB ,,Kelių priežiūra“ dirbantieji, bet ir kiti asmenys prieš susitinkant su ,,Sandrauga“ turėtų perskaityti įmonės kolektyvinę sutartį ir suprasti, kad daugiau nei 30 metų tikrosios profsąjungos, spręsdamos susidariusias situacijas niekaip negali  užmiršti žmogaus, jo interesų. Panašu, kad AB ,,Kelių priežiūra“ vadovo ir valdybos narių tikslus kol kas gaubia mums nematoma nežinomybės skraistė, rūkas… Jiems kol kas nėra laiko rūpintis žmogumi.

 

Lietuvos profesinės sąjungos ,,Sandrauga“ pirmininkas                           Kęstutis Juknis