Nebijokime pakovoti

resize_1200x900_ds_2971

Tai, kas LPS „Sandrauga“ darbuotojams yra kasdienybė, ginti savo narius nuo darbdavių savivalės, jos nariams – nekasdienių išbandymų metas.

Dar viena istorija su laiminga pabaiga dėl neteisėtų darbdavio veiksmų nukentėjusiam darbuotojui.

Šį kartą neteisėti veiksmai prieš darbuotoją vyko Jonavos rajono savivaldybės administracijoje. Taip taip toje pačioje savivaldybėje, kuri garsiausiai išsireklamavo ,,čekučių skandale“ ir kurios vadas nežiūrint nacionalinio skandalo buvo išrinktas savivaldybių asociacijos vadovu.

Šių veiksmų iniciatorė ir pagrindinė veikėja – Jonavos rajono savivaldybės Upninkų seniūnijos seniūnė Lolita Nekrošienė, kuri nutarė suvesti sąskaitas su jai nepatinkančia darbuotoja. Ši darbuotoja – mūsų profesinės sąjungos ,,Sandrauga“ narė, Upninkų seniūnijoje dirbo nei daug nei mažai tik 30 metų. Seniūnė pasirinko gan primityvų, bet dažnai įvairių vadovų ,,mėgstamą“ schemą, inkriminavo darbuotojai ,,šiurkščius“ nusižengimus, galvodama, kad ši pabūgs ir savo noru išeis iš darbo. Tačiau darbuotoja, padedant LPS „Sandrauga“, oriai laikėsi prieš seniūnės ir savivaldybės administracijos vadovų jai daromą spaudimą ir įrodė, kad prieš kaltinant reikia tikrai įsitikinti kas tiesa, o kas tik fantazija…

LPS ,,Sandrauga“ atstovai dažnai mato, kad tiek švietimo įstaigose, tiek privačiame sektoriuje noras „atsikratyti“  neįtinkamu darbuotoju neretai prasilenkia su sveiku protu. Taip nutiko ir šioje istorijoje. Upninkų seniūnijos darbuotoja buvo atleista iš darbo be įspėjimo, pritaikant ne patį ,,maloniausią‘‘ straipsnį iš darbo kodekso – šiurkštus darbo pareigų pažeidimas.

Šioje istorijoje padėtas taškas, Kauno darbo ginčų komisijai pripažinus, kad Upninkų seniūnijos darbuotojos atleidimas iš darbo buvo neteisėtas ir sprendimui įsiteisėjus Jonavos rajono savivaldybės administracija darbuotojai už neteisėtą atleidimą privalės išmokėti: 2814 Eur už priverstinės pravaikštos laiką; 8400 Eur kompensaciją už neteisėtą atleidimą, bei po 67 Eur už kiekvieną darbo dieną nuo neteisėto atleidimo dienos iki visiško sprendimo įvykdymo ir tai sudarys dar apie 1400 Eur.

Jonavos rajono mero, savivaldybių asociacijos prezidento vadovaujamai Jonavos rajono savivaldybei neteisėtas atleidimas iš darbo kainavo virš 12 tūkstančių eurų. Su ,,čekių skandalingais skaičiais„ tai palyginti nedidelė suma. Profsąjungos nariai atstovavęs advokato padėjėjas, LPS ,,Sandrauga“ narys Gintas Jasiulionis sako: – šioje savivaldybėje žmogus yra paskutinėj vietoj. Jų žinios apie profsąjungų funkcijas – akmens amžiaus. Vadovai nejaučia jokios atsakomybės už mobingą, žeminantį elgesį, agresyvumą ir nepagrįstus kaltinimus. Kol kaltiems asmenims nebus taikoma nors karjeros ir finansinė atsakomybė, tol niekas nesikeis. Tačiau ir viešinimas kai kuriuos asmenis gali priversti objektyviau vertinti atsakingus asmenis ir tikruosius jų darbus – sakė advokato padėjėjas Gintas Jasiulionis.

 

Rūta Gelžinė