AB „LITUANICA“ IR TOLIAU MOKĖS DARBUOTOJAMS NETURTINES ŽALAS

                                                                                                2012-09-28

Jau rašėme anksčiau, kad AB „Lituanica“ darbuotojai darbo užmokestį išsireikalauja tik teismo pagalba. Informacija apie vykstančius teismus reguliariai pateikiama LPS „Sandrauga“ puslapyje.

2012-09-20 Kauno apygardos teisme išnagrinėtas ieškovės Nijolės Malinauskienės apeliacinis skundas dėl Plačiau

Paremkime streikuojančius Zarasų žmones

 

2012-09-20

2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienį, 12 val. Sėlių aikštėje LŠDPS Zarasų rajono susivienijimas organizuoja mitingą, kurio pagrindinę idėją atskleidžia Livius – Periculum in mora (delsti pavojinga). Tai mitingas prieš neteisybę, valdžios abejingumą Lietuvos ateičiai.

Lietuvos profesinė sąjunga ,,Sandrauga“ jau rašė apie Plačiau

Per ,,Sandrauga“ filtrą neperėjo bandymas turėti kišeninę profesinę sąjungą…

2012-09-19

Savo puslapyje rugsėjo 12 dieną rašėme, kad ,,Sandrauga“ dėl Policijos veiklos įstatymo projekto rengimo kuriozų kreipėsi į Seimo valdybos narius. ,,Sandraugos“ teisininkai nustatė, kad, siūlant Policijos veiklos įstatymo pakeitimus, tarsi niekam neužkliuvo LR PVĮ 87 straipsnio  1 d. siūloma pataisa „policijoje  pareigūnų interesams ginti gali veikti tik viena profesinė sąjunga“.

              Iš Seimo kanceliarijos gavome atsakymą, kad mūsų reikalavimai ir pasiūlymai iš naujo perduoti nagrinėti Nacionalinio saugumo ir gynybos, Socialinių reikalų ir darbo bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetams. Taip pat mūsų pasiūlymas bus svarstomas Seimo valdybos posėdyje. ,,Sandraugai“ pradėjus aiškintis šio įstatymo projekto rengimo teisėtumo, pagrįstumo reikalus žaibiškai pasikeitė ir VRM ministro pozicija, kuri iki šiol buvo tokia pati kaip departamento. Prisimintos socialinės garantijos ir netgi 2009 m. sumažintų algų atkūrimas. Šis atvejis dar kartą parodo, kaip svarbu, kad tokiose ypač svarbiose institucijose būtų nepriklausomos profesinės sąjungos.

 

Atkreipiame dėmesį, kad vidaus reikalų ministro A. Meliano ir Policijos departamento vadovo S. Skvernelio 2012 m. birželio mėn. pristatyta ir Seimo užregistruota nauja Policijos veiklos įstatymo redakcija, buvo ypač patraukliai įvilkta į pareigūnams numatomų socialinių garantijų, lankstesnės darbo užmokesčio sistemos, skatinimo, lengvesnio policijos reorganizavimo, išsilavinimo įgijimo ir kitas vizijas.

Policijos departamento vadovas S. Skvernelis aiškino, kad įstatymas sutvarkys teisinę aplinką, įdiegs darbo užmokesčio sistemą, kuri priklausys nuo pareigūno konkretaus, realaus darbo, kuri bus lanksti, priklausys nuo darbo rezultato. Šioje vietoje ,,Sandrauga“ pažymi, kad teoriškai strateguojant ,,užmiršta“ paaiškinti, kaip tie rezultatai bus nustatinėjami, pavyzdžiui, areštinių pareigūnų, budėtojų, operatyvinių grupių darbuotojų, dirbančių visą parą, darbo rezultatai kaip pagaliau už gerą darbą bus nustatomi atlyginimai poskyrių, skyrių, komisariatų valdybų vadovų, jų pavaduotojų ir t. t., kurie protokolų nerašo, medžiagų netiria ir bylų nenagrinėja.

Gąsdinimai, kad pareigūnų atrankos sistema ir reikalavimai darbe labai griežtės, kad nustatyta patikimumo sistema ir galimybė atleisti pareigūną neišlaikius lojalumo testo irgi aštriai kritikuotina. Verslo kriterijų ir viešojo sektoriaus sistemų painiojimas valstybės tarnyboje, pareigūnų supriešinimas iš vidaus, kai prioritetas bus ne komandinis, vienijantis darbas, o siekis bet kokia kaina išryškinti asmeninius lojalumo bruožus pasireikš ,,įstatymo reikalavimu“, kaip įtikti viršininkui. Įskundimų, pataikavimo skatinimas dangstantis lojalumo sąvoka – ne pats geriausias sprendimas užtikrinant skaidrumą ir pareigūno profesijos patrauklumą visuomenėje.

Europos Sąjungos šalyse konsultavimo ir informavimo procedūros su darbuotojų atstovais neatsiejamos sprendžiant darbo, ekonominius, socialinius klausimus. Tikėkimės, nei ministrui, nei generaliniam komisarui ateityje nereikės įrodinėti ir ginti visuotinai žinomų ir įstatymai saugomų vertybių.

 

 

Pirmininkas                                                                                                Kęstutis Juknis

 

 

Į PAGALBĄ STEIKUOJANTIEMS

 

 

 

2012 m. rugsėjo 17 d.

 

 

Lietuvos profesinės sąjungos ,,Sandrauga“ ( Sandrauga) delegacija penktadienį Zarasuose susitiko su  streiko komiteto nariais. Priminsime, kad Zarasų Ąžuolo,Dusetos,Kazio Būgos gimnazijose, Kazio Širvio progimnazijoje, Santaros pradinėje, Zarasų meno mokykloje, bei Zarasų sporto centre neterminuotas streikas paskelbtas nuo rugsėjo 12 dienos. Pagrindiniai reikalavimai: palikti esamą vaikų maitinimą, palikti geltonuosius autobusiukus vaikų pavežėjimui, nemažinti dirbančiųjų krūvių, vystyti socialinį dialogą.

Pasak  streiko komiteto narės Tatjanos Kondratavičienės dėl mokinių ir mokytojų  mokslo bei darbo sąlygų į savivaldybę ir valdžios institucijas apeliuojama daugiau nei  2 metai, bet dialogo nėra. Arogancija ir politikų abejingumas atvedė žmones į šiandieninę situaciją, nes žodžių valdžia nebegirdi. Profsąjungos susivienijimo pirmininkui Andriui Navickui ir visiems kovojantiems  LPS ,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis perdavė ne tik Tauragėje vykstančio transporto forumo organizacijų palaikymą, bet patikino, kad ,,Sandrauga“ kolektyvai  konkrečiai pasiruošę ne tik atvykti į Zarasus, bet ir vidurio Lietuvoje organizuoti priemones padedančias apginti mokytojų ir mokinių interesus. ,,Sandrauga“ komiteto narys  Aleksandras Bosas pažymėjo, kad švietimo organizacijos  penktadienį gaišusios laiką ,,stiopkos palydėtuvėse‘‘ Vilniuje nesiorentavo prioritetuose ir be reikalo eikvojo jėgas.  Jei nugalės Zarasai – nugalės demokratija – kalbėjo komiteto narys.

A. Navickas padėkojo už solidarumą ir atsisveikinant lyg tarp kitko mestelėjo, kad pagalbos kreipėsi ir ikiteismininkų profsąjungų vadą V.Baką, kuris irgi dažnai vieši gimtinėje (Zarasuose). -Jis žadėjo man atsiųsti kokius du žmogelius….- šyptelėjo pirmininkas.

Posakis, kad kovoja idealistai, pasiekimus įgyvendina pragmatikai, o  iškovojimais naudojasi niekšai – aktualus ir šiandien. Jei iki  rugsėjo19 dienos Zarasuose  nebus pasiektas susitarimas streikas tęsis toliau. Ar kiti save garsiai pristatantys ir apie nacionalinius streikus ,,svaigstantys‘‘ profsąjungų centrai ateis į pagalbą Lietuvos pakraštyje kovojantiems dirbantiesiems ar tik atsiųs į mitingą rugsėjo 21 dieną po du žmogelius parodys laikas…

 

D.Beržinskas