AKTUALU: apie darbą puse etato ir socialinio draudimo įmokų „grindis”

Sodra2018-02-27

Kuo aktualios dirbantiesiems puse etato yra nuo šių metų pradžios darbdaviams įvestos socialinio draudimo įmokų „grindys“? Šis pokytis yra itin svarbus darbuotojams, kurie uždirba mažesnę nei minimalią algą. Socialinio draudimo įmokų „grindys“ – yra žingsnis, užtikrinantis jų socialines garantijas, – nurodo „Sodra“. Mat darbuotojai ir toliau galės dirbti puse etato, bet darbdaviai tokiu atveju turės mokėti daugiau socialinio draudimo įmokų. Todėl tai nebeapsimokės ir dirbantieji galės tikėtis, kad jų oficiali alga pasieks bent minimalų atlygį.

Plačiau

Dirbančiųjų judėjimai ir streikai Europoje: į kovą kyla pareigūnai, ugniagesiai, pedagogai

Ugniages2018-02-25

Po atlyginimų didinimais pasibaigusių streikų Graikijoje ir Vokietijoje, įsidrąsinę ima bruzdėti kitų šalių dirbantieji. Štai sekdami Vokietijoje į masinius protestus gatvėse išėjusiais pramonės darbininkais, Slovėnijoje sukilo net 80 proc. viešojo sektoriaus tarnautojų, tarp jų – policijos pareigūnai, ugniagesiai, medicinos slaugos personalas. Tuo tarpu Olandijoje sutartinai streikavo mokytojai, reikalaujantys nedelsiant kelti atlyginimus.

Plačiau

Darbuotojų derybinių galių stiprinimas ir priemonės skatinančios įsitraukti / burtis į profesines sąjungas

sandrauga mitingas2018-02-22

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusiame profesinių sąjungų atstovų susitikime su ministru Linu Kukuraičiu „Sandraugos“ pirmininkas Kęstutis Juknis pakvietė valdžios atstovus plėtoti socialinį dialogą ne tik kalbomis, bet ir darbais. Diskusijoje aktualia tema aktyviai pasisakęs profesinės sąjungos pirmininkas ministerijai pateikė pluoštą siūlymų, kurie naujojo Darbo kodekso silpninamas profsąjungas sustiprintų, o žmones paskatintų aktyviau į jas jungtis.

Plačiau

Slaugytojų kantrybė turi ribas – ligoninės direktorė nori streiko

grandinė2018-02-20

Vaizdingose ir strategiškai patraukliose Kauno Panemunės vietose įsikūrusioje K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje dedasi negeri dalykai. Profesinės sąjungos „Sandrauga“ pastangomis keletui mėnesių čia buvo atstatyta tvarka, tačiau naujai paskirta įstaigos direktorė ir vėl imasi savivaliauti. Nuo sausio mėnesio šioje ligoninėje slaugytojoms ir jų padėjėjoms savavališkai nuspręsta nebemokėti dalies darbo užmokesčio.

Plačiau

Baimė dėl visuotinio darbo klasės sukilimo sėja paniką ekonomikoje

krize12018-02-18

Prieš kelias savaites prasidėjo “Dow Jones Industrial Average” indekso nuosmukis. Nuo vasario pradžios žemyn pasukęs pagrindinis pasaulio finansų flagmanės JAV akcijų indeksas pasėjo nemenką paniką, kad pastaruosius keletą metų itin intensyviai naujas aukštumas šturmuojančios pasaulio ekonomikos burbulas artėja prie sprogimo. Ekspertai vis garsiau kalba, jog išaugusį nepastovumą ekonomikoje ir gresiantį burbulo sprogimą gali nulemti kapitalizmo krizė, kurią pradės bruzdančios darbo klasės sukilimas pasauliniu mastu.

Plačiau