Darbo užmokęsčio kilimas – realybė, ar tik pažadas politinių kompanijų metu?

Daug girdime pasisakymų apie minimalaus atlyginimo kilimą Lietuvoje. Ekonomistai teigia jog atsižvelgiant į statistiką, Lietuvoje minimalus atlyginimas kyla apie 5 procentus kasmet. Šiai nuomonei visuomenė nepritaria, nes dauguma teigia, jog atlyginimai pakilo šiek tiek, o kainos – ko ne dvigubai. Tuo tarpu politikai artėjant rinkimams iškelia šią problemą į savo rinkiminių pažadų sąrašą ir teigia, jog jų tikslas yra pasiekti Europos šalių lygį, atlyginimų klausimu. Taigi, kokios yra perspektyvos, kad Lietuvoje MMA atlyginimas kils?

Mipinigainimalus darbo užmokestis, kuris pagal atnaujintą Darbo kodeksą gali būti mokamas, tik už nekvalifikuotą darbą, yra nustatomas Lietuvos Vyriausybės Trišalės tarybos teikimu. Toks tarybos posėdis vyks artimiausiu metu. Jame dalyvaus ir profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai.

Šio posėdžio dienotvarkėje, yra įtrauktas šis, didelį aktualumą turintis minimalaus darbo užmokesčio kėlimo klausimas.

Remiantis statistika šiuo metu MMA siekia 609 eurus „ant popieriaus“, kuris yra tryliktas iš 22 Europos valstybių statistikos vidurkio. Šiuo posėdžiu, Lietuvos darbdaviai neteikia pasiūlymų, dėl minimalaus atlyginimo kėlimo. Profesinės sąjungos siūlo MMA pakelti iki 663 eurų „ant popieriaus“, o Lietuvos Respublikos vyriausybė – 643 eurus „ant popieriaus“.

Ši problema opi ne tik rinkimų metu, tačiau aktualiausiai kalbama būtent tada. Tačiau ne visada aiškios strategijos yra politinių partijų atstovų, kaip pasiekti, kad šis klausimas nebūtų politizuojamas. Ar įmanoma tai padaryti? Spręs naujai išrinkti tautos atstovai.