Praėjo pirmasis rinkimų turas. Ar laimėtojams džiaugtis dar per anksti?

 

PirmaOIPdienį visa Lietuva sužinojo Seimo rinkimuose dalyvavusių partijų duomenis. Daugiausia mandatų gavo opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, kurie susišlavė net 23 mandatus, valstiečių partija liko su 16 mandatų,  trečiąją vietą dalinasi skandalingoji Darbo partija ir prasčiau nei tikėtasi pasirodę socialdemokratai. Šios dvi partijos iškovojo po 8 mandatus.

Vienmandatėse apygardose kova buvo taip pat itin arši ir pateikė kiek netikėtus rezultatus. Palankių prognozių liaupsinamas Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovas Linas Linkevičius, liko trečias. Antrajame rinkimų ture kovos konservatorė Dalia Asanavičiūtė ir Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė. Didelė staigmena, centro partijos lyderio Naglio Puteikio, Artūro Zuoko, Mindaugo Puidoko, Gedimino Kirkilo ir kitų garsių politikų išeliminavimas iš pirmojo turo. Apie kitus asmenis, kurie turėjo iliuzijų patekti į aukščiausiąją instituciją, net neanalizuosime. Tačiau, nesigilinat į antrojo turo prognozes, galima džiaugtis vienu aspektu: turime branginti ir saugoti vertybę – laisvus rinkimus.

Penktadienį LPS „Sandrauga“ pasirašė šakos kolektyvinę sutartį tarp švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir profesinių sąjungų. Šia sutartimi Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ skatina pokyčius, dėl švietimo bendruomenės interesų gynimo ir teigiamų perspektyvų. Mažai kas iš politikų domėjosi šia kolektyvine sutartimi.

LPS “Sandrauga“ atskiria politikų kalbas, pažadus, viešųjų ryšių akcijas nuo tikrų jų darbų.  Ir šių rinkimų rezultatuose visuomenė parodė, kad taip pat labai akivaizdžiai skiria, politikus kurie tik kalbėjo ir darė viešąjį ryšį, o kurie iš tikrųjų dirbo. LPS „Sandrauga“ kviečia nenusiminti žmonių, kurie turėjo avantiūristiškų iliuzijų patekti į Seimą. Darbo Lietuvoje užtenka visiems ir be Seimo. Tik mylint savo darbą, atstovaujant žmonių interesams galima realiai tikėtis būti įvertintam ir pastebėtam žmonių bei įgyti jų pasitikėjimą. Tik tada išbandę save savivaldos rinkimuose, galime svarstyti realią būtinybę kandidatuoti į Lietuvos Respublikos Seimą.