Prasidėjus žiemai – pakalbėkime apie temperatūrą.

Ne, šiandien nerašysime apie augančias šildymo sąskaitas ar rytais neužsivedantį automobilį. Šįkart norime atkreipti dėmesį į temperatūrą biure ar kitoje darbo vietoje. Žiemos metu, darbdavys, stengdamasis sutaupyti lėšų gali „prisukdamas“ radiatorius ir versdamas darbuotojus kęsti šaltį.

Visų pirma, be abejonės, tokiais veiksmais darbdavys pažeistų darbo kodekso normas, įpareigojančias darbdavį sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmignas darbo sąlygas. Tačiau darbo kodekse konkrečiai nenurodoma kokios konkrečiai darbo sąlygos laikomos saugiomis bei kokia temperatūra turėtų būti palaikoma darbo vietoje. Be to, biure dirbant keliolikai žmonių, sunku suderinti kiekvieno darbuotjo šiluminius porekius.

Dėl šių priežasčių konkretaus leistino temperatūros darbo vietoje intervalo tenka ieškoti atskirai patvirtintose higienos normose (nuoroda apačioje). Šiose normose nurodyta, jog dirbant nesunkius darbus, nereikalaujančiuunnameds daug fizinio darbo, temperatūra darbo vietoje negali būti žemesnė kaip 20 laipsnių celcijaus žiemos metu. Kuo daugiau fizinio darbo dirba darbuotojas, tuo mažesnę temperatūrą darbo vietoje darbdaviui leidžiama palaikyti.

Reikia pastebėti, kad šios taisyklės nėra absiliučios ir gali kisti dėl daugybės konkrečių darbų specifikos, tačiau svarbiausia žinoti, jog darbdavio siekis sutapyti verčiant darbuotojus šalti, nėra teisėtas ir gali būti sprendžiamas darbo inspekcijos.

Taip pat negalime pamiršti ir dirbančiųjų lauke. Nors visiems aišku, jog dirbant lauke pastovios temperatūros paialkyti neįmanoma, tačiau svarbu pastebėti, kad darbdavys privalo aprūpinti darbuotojus tinkama apranga arba, kaip nustato darbo kodekso 144 straipsnio 8 dalis Darbuotojams, kurių darbas yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas lauko sąlygomis, arba susijęs su kelionėmis ar važiavimu, kompensuojamos su tuo susijusios padidėjusios išlaidos už faktiškai tokio pobūdžio dirbtą darbo laiką.

Higienos normos https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.230880?jfwid=fhhu5mggf

Nesušalkite ir likite sveiki!

 

LPS “Sandrauga”

Teisininkas Darius Rušinas