Kovo 8 – oji nenorėta ir sunkiai pripažinta Lietuvoje

Artėjant nuostabiai pavasario šventei Moters dienai, prisiminkime  šios dienos prasmę ir esmę. Deja, ypač šiuo metu į valstybėje ir pasaulyje 5 minimas dienas žiūrima labai kontraversiškai. Svarbesnė reikšmė  suteikiama iš Vakarų nukopijuotoms šventėms, kurios nei su Lietuvos istorija, nei su jos dvasia, tradicijomis neturi nieko bendra.  Nestebina jau ir tai, kad net ministrų pareigas ,,iššokę“ politikai naikina šalyje nusistovėjusias tradicijas, papročius, kaip alternatyva pateikdami ,,tikrąjį asmens pasirinkimą“

  Beje, Kovo 8-oji pradėta minėti pasaulyje 1911 metais, tarptautinio darbuotojų judėjimo lyderės Laros Cetkin siūlymu po to, kaip 1857 m. Niujorke moterys surengė demonstraciją dėl per mažų atlyginimų lyginant su vyrais. Gyvenimas iš esmės pasikeitė sutikus savo būsimą meilę, rusų emigrantą Osip Zetkini.

    Taip susikūrė moterų judėjimas, kuris XX a. pasiekė ir Lietuvą. Šia data siekta atkreipti dėmesį į buvusią didžiulę moterų diskriminaciją visuomenėje ir darbo rinkoje. 

    1893 m. Naujoji ZelaStrong-Women-Get-Shit-Donendija tapo pirmąja šalimi moterims suteikusi balsavimo teisę. Lietuvoje moterys teisę balsuoti gavo prieš šimtą metų – 1918-aisiais. Dėl lygiateisiškumo lyčių atžvilgiu didelį indėlį įdėjo Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Ona Mašiotienė,  Felicija Bortkevičienė, 1905-aisiais susibūrusios į Lietuvos moterų susivienijimą savo teisėms ginti. Kas kaip bedėstytų, tačiau buvusioje TSRS Lietuvoje moteris turėjo daugiau privilegijų nei teisių. Tuo metu net vairuojanti moteris buvo fenomenas, o vieniša ir netekėjusi – buvo laikoma žemesnio socialinio statuso. Tuo metu retai moteriai pasisekdavo užimti aukštas pareigas, nes pagal primestus standartus jos pareiga buvo rūpintis šeima ir namais.

   Tačiau grįžkime prie Kovo 8-osios. Lietuvai paskelbus nepriklausomybę turbūt jokia kita šventė nepatyrė tiek permainų, kiek jų patyrė Kovo 8-oji. Aukščiausioji Taryba 1990 spalio 25 dieną „panaikino“ Kovo 8-ąją. 1994 metų vasarį Seimas priėmė nutarimą Kovo 8-ąją – Tarptautinę moters dieną – oficialiai paskelbti atmintina diena. Po trejų metų į valdžią atėję konservatoriai vėl „atšaukė“ Kovo 8-ąją. Tačiau 2002 m. ši data galiausiai buvo įtraukta į atmintinų Lietuvos dienų sąrašą ir jame yra iki šiol. 

LPS „Sandrauga“ administracija sveikina visas moteris su tarptautine  moters diena!

„Visatos paslaptį tu įsčiose nešioji, gyvybę dulkei tu suteiki; Karai tik tau vienai nuolankūs, ir tik tavo grožis kursto juos; Tu paslaptis, rožių aromato, gėlių nektaro ir saldumo prisotinta; Būk, gyvuok, tik neišnyk; Nes be tavęs, nuostabioji, išnyks paslaptis, ramybė, išmintis.“ (Autorius nežinomas) 

Aut: Teisininkas Lukas Žižys