Psichologinio palaikymo svarba pandemijos laikotarpiu (1 dalis)

Nors atėjo naujas metų laikas mes vis dar gyvename karantino sąlygomis. Tai silpnina mūsų fizinę, emocinę ir psichologinę sveikatą. Darbas iš namų tampa vis labiau varginantis, o kasdieninė rutina mažina mūsų produktyvumą. Norint pagerinti savo psichologinę būseną geriausiai yra kreiptis į specialistus. Tačiau psichologų paslaugos dažnai yra brangios ir ne kiekvienam darbuotojui prieinamos.

Skandinavijos šalyse yra nusistovėjusi praktika, kad kiekvienoje darbovietėje yra skirtas etatas psichologui. Darbuotojai gali laisvai kreiptis dėl juos kamuojamų problemų, kas padeda jiems geriau įsitraukti į atliekamas darbo funkcijas.

29Dauguma žmonių nežino, kad LPS „Sandrauga“ bei kitos nacionaliniu lygmeniu veikiančios profsąjungos su Vyriausybę yra pasirašiusi 2021 m. Nacionalinę Kolektyvinę sutartį, kurioje reglamentuotos profsąjungos nariams 5 dienas sveikatinimosi dienos. Jos skirtos savo fizinei ir emocinei sveikatai gerinti.

Esama darbo sauga ir sveikata labiau orientuojasi i fizinę darbuotojų būklę, tačiau apie psichinę gerovė LR Darbo Kodeksas neužsimena. Dėl to atsiranda idėjų, bei pasiūlymų, kad reikia esamą kodeksą papildyti:

  • Į DK inkorporuoti nuostatas, nustatančias darbdaviui pareigą pasirūpinti sveika darbuotojo psichologine būkle, o Valstybinei darbo inspekcijai užtikrinti siūlomo mechanizmo įgyvendinimo priežiūrą.
  • Ekstremaliomis sąlygomis dirbantiems darbuotojams užtikrinti galimybes konfidencialiomis sąlygomis pasinaudoti konsultacijomis su profesionaliai psichologinę pagalba teikiančiu asmeniu ar įstaiga, finansuojant pasaugą darbdavio lėšomis.
  • Valstybės institucijoms ieškoti galimybių dalinai kompensuoti darbdavių kaštus, išleistus psichologinėms konsultacijoms.
  • Jau dabar pradėti ruošti įmonių ir įstaigų organizacines kultūras tam, kad darbuotojai nebijotų kreiptis pagalbos, kai turi psichologinių sunkumų.

Šis klausimas buvo apsvarstytas LR darbuotojų saugos ir sveikatos komisijos posėdyje, bei Trišalėje taryboje socialinių partnerių diskusijoje. Taip pat jau šią savaitę įvyks Europos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacijos narių susitikimas, kurios narė yra LPS „Sandrauga“.

Susitikimo metu bus aptarta Europos šalių praktika susijusi su psichologinės pagalbos suteikimu darbuotojams, bei teikiami pasiūlymai, kaip šią problemą galima lengviau išspręsti nacionaliniu mastu.

Visą aktualią informaciją aptartą šio posėdžio metu mes pateiksime kitame LPS „Sandraugos“ straipsnyje.

 

Aut: teisininkas Lukas Žižys