Visos institucijos užsiima žaidimais

2018-12-10

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ įgaliota Kazlų Rūdos P. Dovydaičio pagrindinės mokyklos profsąjungos pirmininkė D. Gurevičienė šiandien dalyvavo LR Prezidentūros organizuotame posėdyje. LR Prezidentė praeitą savaitę pateikė LR Seimui Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo Nr. XIII -198 5 priedo pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo keičiama mokytojų, dirsvietimo-ir-mokslo-ministres-susitikimas-su-svietimo-profsajungu-atstovais-5bf55a7e514b3bančių pagal bendrojo ugdymo, profesinio mokymo ir neformaliojo švietimo programas (išskyrus ikimokyklinio ir priešmokuklinio ugdymo programas), darbo krūvio sandara, o pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai paliekami tokie patys, kaip galiojantys šiuo metu.

Dėl šios priežasties LPS „Sandrauga“ jau ne kartą oficialiai kreipėsi į Švietimo ministeriją. LPS „Sandrauga“ reikalauja pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientą didinti 20 proc. Pabrėžtina, kad profesinių sąjungų pastabų pakeitimui buvo paliktos vos dvi poilsio dienos. Pateiktos pataisos neturėtų bloginti darbo sąlygų. Manytina, kad šis įstatymo projektas taip pat turi atspindėti LR BVP augimo tendenciją, mokytojų streiko reikalavimus ir visos švietimo bendruomenės teisėtus lūkesčius.

Pasibaigus šiandienos posėdžiui tapo akivaizdu, kad visos šalys žaidžia savo žaidimus, vyksta apsimestinis masinis streikuojančiųjų pusių „palaikymas“. Atrodo, kad vyksta politinių partijų, Švietimo ministerijos klerkų slapti žaidimai prieš streikuojančias profesines sąjungas. Tačiau šiandien posėdis atskleidė visas kortas: tapo labiau nei akivaizdu, kad kai kurios profesinės sąjungos įsijungė į žaidimus nuo pat streiko pradžios dėl naudos. Lietuvos švietimiečiai palaipsniui pradeda suprasti, kurios profesinės sąjungos Lietuvoje iš tikrųjų teisiškai ir teisingai kovoja dėl Lietuvos mokytojų interesų, o kurios tik imituoja streikuojančių palaikymo procesą, tuo būdu taip skaldydamos profsąjunginį judėjimą.

Todėl jau 30 metų Lietuvoje neturime suformuotos vieningos profesinių sąjungų pozicijos. Kai kurios profsąjungos dar vis gyvena iš kitų veiklų: nekilnojamo turto nuomos, užslėptų susitarimų su komercinėmis strūktūromis, projektų, valstybinio finansavimo, tačiau ne nario mokesčio ar kolektyvinių sutarčių. Akivaizdu tik viena, kad profesinės sąjungos turi bendradarbiauti ir eiti vieninga kryptimi, formuoti vieningą požiūrį ir, svarbiausia palaikyti streikuojančius žmones.

Kaip tai įgyvendinti, kviečiame visus pasidalinti informaciją siunčiant ją el.paštu:                                                            [email protected].

 Duomenų slaptumą garantuojame.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija