Užsienio naujienos: gaisrininkai reikalauja didesnio finansavimo sveikatos apsaugos prevencijai

2019-02-06

Atlikti tyrimai rodo, kad daugelis valdžios institucijų ir darbdavių neprisiima atsakomybės už nepakankamą apsaugą nuo kancerogeninių, mutageninių bei ūmaus toksiškumo medžiagų poveikio, kurių neigiamą poveikį organizmui galima nustatyti tik praėjus tam tikram laiko tarpui. Šis faktasCANCER day Firefighters web 950 px parodo, jog ne tik pati gaisrininkų specialybė yra pavojinga, tačiau dar didesnį pavojų darbuotojų sveikatai kelia darbo specifikos pasekmės.

Europos šalyse profesinių ligų atpažinimo atveju, susijusių su vėžiniais susirgimais skaičius labai svyruoja.  Nacionaliniai Europos sąjungos duomenys neatskleidžia visos informacijos apie pacientus, kurie susiję su profesiniais ligos atvejais. Europos profesinių sąjungų institutas (ETUI) apskaičiavo, kad 8% visų vėžinių susirgimo atvejų, yra nustatomi po sveikatai pavojingo darbo. Tyrimai rodo, kad 30-49 metų vyrams, kurie dirba ugniagesiais gelbėtojais rizika susirgti prostatos vėžiu ar odos melanomą padidėja iki 2 kartų.

EPSU profesinė sąjunga reikalauja nedelsiant sukurti tvirtesnę reguliavimo sistemą, apjungiant darbus, kurie sukelia vėžinio susirgimo riziką. Naujos reguliavimo priemonės turėtų užtikrinti, kad ilgalaikis ūmių toksinių medžiagų poveikis būtų pašalintas, arba kiek įmanoma sumažintas, kad gaisrininkus galima būtų apsaugoti prieš ir po kontakto su toksine medžiaga.

Europos sąjungos „atsargumo principas“ ir „pakeitimo principas“ įtraukti į REACH reglamentą (cheminių medžiagų registrą, vertinimą bei autorizaciją). Profesinė sąjunga sieks užtikrinti jog ypatingai dideli pavojų keliančios medžiagos būtų įtrauktos į naują reguliavimo sistemą. Vyriausybė turi prisiimti visą atsakomybę už gaisrininkų sveikatą, stiprinti prevenciją bei vėžinius susirgimus įtraukti į profesinių ligų sąrašus.

EPSU profesinė sąjunga sieks užtikrinti, jog vyriausybė bei darbdaviai investuotų pakankamai žmogiškųjų ir finansinių išteklių į priešgaisrines tarnybas, kurie padėtų spręsti problemas susijusias su profesinės sveikatos ir saugos problemomis. Faktas, jog investuodami į tarnybos darbuotojų sveikatos būklę, bus pagerintas ir pačios gaisrų tarnybos darbas.

EPSU Statement Firefighters Network

Nuorodą rasite čia