Kodėl jauni žmonės turėtų burtis į Profesines sąjungas?

2019-09-09

Profesinė sąjunga – tai yra dirbančių žmonių, turinčių profesiją asmenų susivienijimas jų darbinėms, profesinėms teisėms bei interesams ginti, siekti savo profesinės sąjungos narių gerovės. Profesinėms sąjungoms įstatymai suteikia tam tikrų privilegijų, kuriomis jos naudojasi. Profesinės sąjungos turi teisę sudaryti kolektyvines sutartis, darbdaviai yra įpareigoti derinti įvairius sprendimus su profesinėmis sąjungomis, taip pat profesinės sąjungos nariai turi tam tikrų papildomų darbo garantijų ir panašiai.s300_govuk

Visų pirma, jaunas žmogus turėtų naudotis galimybe ir burtis į profesines sąjungas, kadangi tai puikus tobulėjimo šaltinis. Jauno žmogaus, nors ir išmanančio savo profesiją, tačiau be patirties ir neturinčio iš kur jos pasisemti kelias savęs tobulinimo link būna sunkus. Profesinė sąjunga, mano manymu, yra puiki vieta jaunam žmogui, kadangi joje gausu asmenų, kurie yra susivieniję ir galintys šiam žmogui suteikti dar daugiau žinių iš savos patirties, ar net įkvėpti jį. Kuo daugiau žmonių, tuo daugiau patirčių, vadinasi, tai vienas iš jauno žmogaus tobulėjimo šaltinių. Esant jaunam žmogui sunkiau priimti sprendimus, kadangi esi atsakingas ir turi viską išmanyti, o patirties tam pačioje pradžioje nėra daug, profesinės sąjungos nariai, tai asmenys, kurie tokiais momentais gali pasidalinti savo nuomone ir taip priimti geriausią sprendimą.

Visų antra, profesinė sąjunga siekia narių gerovės gindama jų teises ir interesus. Tad jaunas žmogus turėtų šią puikią galimybę išnaudoti. Tik jam įsitraukus į dirbančių asmenų susivienijimą, kurio paskirtis ginti interesus ir teises, bei siekti šios bendruomenės narių gerovės, jaunas žmogus, gali būti tikras, kad esant nedėkingai situacijai ir nežinant, kaip jam joje  pasielgti, profesinė sąjunga bus ta vieta į kurią jis galės kreiptis pirmą ir žinos, kad jie visomis išgalėmis stengsis šiam jaunam žmogui padėti ir suteikti jo teisių ir interesų apsaugą.  Pagal Lietuvos Respublikos profesinių sąjungų įstatymą, Lietuvoje profesinės sąjungos yra savanoriškos, savarankiškos ir savaveiksmės organizacijos, atstovaujančios darbuotojų profesinėms darbo, ekonominėms, socialinėms teisėms ir interesams ir juos ginančios.

Apibendrinant galima teigti, kad kiekvienas jaunas žmogus įsitraukęs į profesinės sąjungos gretas, padeda sau jaustis komfortiškiau ir saugiau, kadangi gali būti užtikrintas, jog profesinė sąjunga gins jo teises bei interesus, bei visada išties pagalbos ranką su darbo teise susijusiais klausimais. Profesinės sąjungos nariai turi daug papildomų darbo teisės garantijų. Dauguma jaunų žmonių apie profesines sąjungas nieko nežino, ir dažniausiai jas maišo su politine pakraipa. Tad tik labiau supažindinus ir įtraukus jaunus žmones į tai, padidės Profesinių sąjungų narių gretos. Vertingiausia yra tai, kad padidėjus Profesinių sąjungų bendruomenės nariams, profesinei sąjungai bus lengviau kovoti už narių teises, kadangi į joje bus daugybė įsitraukusių jaunų žmonių. Profesinė sąjunga –  tai vieta, kurioje jis visada bus laukiamas ištikus problemoms darbe, kurios yra susijusios su darbuotojo teisėmis ir interesais.

LPS „Sandrauga“ teikia nemokamas darbo teisės konsultacijas kiekvieną ketvirtadienį, nuo 14 val. Būtina išankstinė registracija. Konsultacijos vyksta LPS „Sandrauga“ būstinėje, adresu Laisvės al. 46, Kaunas, jas teikia kvalifikuoti teisininkai.

Kontaktai registracijai:

Telefonas: 8-37 20 65 97, +370 655 85311.
El. paštas: [email protected]