„Brexit“ – delsti pavojinga

Beveik dvejus metus trunkančiose derybose dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, panašu, kad ir dabar nebuvo išspręstas išstojimo klausimas. Akivaizdu, kad atidėliojamos skyrybos kenkia pačiai Jungtinei Karalystei ir jos piliečiams. 

No-deal-BBC

Jungtinės Karalystės parlamentaro Boriso Johnsono pateiktas „Brexit“ vykdymo planas buvo atmestas, todėl bus sprendžiama dėl išstojimo sutarties iš Europos Sąjungos atidėjimo. Britų politikams smarkiai ginčijantis dėl išstojimo sąlygų, B. Johnsonas buvo priverstas prašyti Europos Sąjungos trims mėnesiams atidėti Britanijos pasitraukimo datą. 

Jungtinėje Karalystėje gyvenančiųjų Europos Sąjungos piliečių statuso klausimas nėra probleminis, tačiau emigrantams suklusti derėtų. Neaiškumas, kurį lemia chaosas šalyje, investuotojus verčia bėgti iš šalies ir perkelti pinigus kitur. Taip pat įvykus „Brexit“ susitrauks ir darbo vietų skaičius ypač tose srityse, kuriose uždarbiauja mūsų tautiečiai.

Jungtinės Karalystės darbdaviams šiuo metu taikomi Europos Sąjungos vienodų sąlygų įstatymai, o tai reiškia, kad bloko šalys turi suderinti savo taisykles ir standartus. Buvusios premjerės Theresos May „Brexit“ susitarimas būtų numatęs, kad pasitraukiant iš Europos Sąjungos JK ir toliau glaudžiai atliktų ES reglamentus, užtikrindama, kad britų viršininkai negalėtų nukrypti nuo galiojančių įdarbinimo taisyklių.

Kaip teigia britų dienraštis „The Guardian“, antradienį pateiktame B. Johnsono „Brexit“ vykdymo plane yra pašalinamos nuorodos į vienodas sąlygas iš teisiškai įpareigojančių susitarimo dalių ir leidžia labiau nukrypti nuo ES reglamentų.

Vienu ar kitu atveju dirbantieji bei jų šeimos iš kitų šalių yra labiausiai pažeidžiami, todėl bet koks delsimas arba tikėjimas geresne ateitimi yra labai rizikingas dirbančiųjų ateičiai. Pažymėtina, kad paskutinių 2019 m. laikotarpio ketvirčių, lyginant su kitais emigruojančių ir imigruojančių žmonių, balansas susivienodino.

Pagal užsienio spaudą parengė I. S.