Kas ką veikė gaisro metu?

Gaisras Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ vadinamas viena didžiausių ekologinių nelaimių šalyje per pastaruosius metus. 

gaisras2

Po gaisro sukeltos ekstremalios situacijos, Spalio 28 d. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) paskelbė rekomendacijas užtikrinant saugias darbo vietas Alytaus mieste ir rajone. Parengtose rekomendacijose aiškinama, kaip įvertinti riziką ir kokius veiksmus atlikti, kad darbuotojai galėtų saugiai grįžti į darbo vietas. Teigiama, kad įmonėms privalu atlikti profesinės rizikos vertinimą ir įsitikinti, kad rizika darbo vietose yra toleruotina bei nustatyti esamos rizikos dydį. 

VDI pirmiausia rekomenduoja išvalyti įmonės teritoriją, visus joje esančius daiktus, su kuriais bus kontaktuojama, kad kuo mažiau papildomų naujų teršalų patektų į darbo patalpas. Antra – prašoma įsitikinti, kad į darbo patalpas iš išorės nebepatenka kenksmingos medžiagos, dulkės. Rekomendacijose pateikiama, kaip valyti darbo patalpas nuo degimo metu išsiskyrusių kenksmingų medžiagų. VDI taip pat rekomenduoja darbdaviams atkreipti dėmesį į galimus darbuotojų suprastėjusios sveikatos skundus dėl patirto neigiamo poveikio gaisro metu.

Miesto bendrovės, patyrusios nuostolių ir nedirbusios dėl gaisro Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“, svarsto tolimesnius žingsnius dėl nuostolių atlyginimo. Alytaus savivaldybėje vykusiame susitikime nukentėjusių įmonių vadovams buvo pristatyti trys variantai: vienas pagal įstatymą kreiptis į Ekstremalių situacijų komisiją ir Vyriausybę, antras – įmonės kreipiasi į savo draudimo kompanijas, o trečias – suvienijant į nukentėjusių grupę kreiptis su ieškiniu į kaltus asmenis.

Vis dėlto kas yra kaltas šioje situacijoje? Ar tai Valstybinės darbo inspekcijos kompetencija, kuri neužtikrino saugos ir sveikatos darbe? Garantuodama saugias sąlygas darbe, VDI turi prisiimti bent dalinę atsakomybę už įvykius Alytuje. Akivaizdu, kad pro pirštus buvo pražiūrėti dalykai, kuriuos pašalinus būtų užkirstas kelias atsitikusiai nelaimei. Galima suprasti, kad VDI šiuo metu yra tik konsultacinė, darbo ginčus sprendžianti organizacija, tirianti tik nelaimingus atsitikimus.

Lyginant su pastaruoju dešimtmečiu, dabartinė VDI veikla tėra kosmetinė. Inspekcija, paklusdama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sukurtai sistemai, yra privesta taip elgtis. Pasikeitus VDI veiklai, yra apsiribojama tik skundais, o sankcijos taikomos tik kraštutiniais atvejais. Liberalizavus VDI veiklą, prieitą iki to, kad net kviečiant darbo inspektorius dėl šiurkščių įstatymų pažeidimų arba nesaugių darbo sąlygų nėra vykstama į įvykio vietą. Buvusių Vyriausybių dėka yra pasiekta, kad tokios institucijos pavirsta vien konsultacinėmis ir statistinėmis bendrovėmis. Ši Vyriausybė nei piršto nepajudino ir ko gero nepajudins, kad padėtis pasikeistų.