Ar būtinos žmonių aukos teikiant pasiūlymus?

Didžiuliai ir dažnai smurtiniai demokratijos šalininkų protestai drebina stabilumu garsėjantį Honkongą. Miestą jau ne vieną mėnesį krečiantys neramumai įstūmė miestą į nuosmukį, tačiau demonstrantai nerodo ketinimų apleisti gatves. 

Kinijos sostinė Pekinas neketina patenkinti protestuojančiųjų reikalavimus dėl didesnių demokratinių laisvių bei policijos atsakomybės. Pekine lapkričio 1 d. po keturias dienas trukęs Komunistų partijos plenumas įspėjo, kad iššūkiai valdžiai Honkonge nebus toleruojami. Skelbiama, kad partija planuoja sustiprinti Honkongo teisinę sistemą užtikrinant nacionalinį jos saugumą.

Honkonge protestai prasidėjo dar birželį dėl dabar jau atšaukto įstatymo projekto, kuriuo būtų buvę leista vykdyti ekstradicijas į žemyninę Kiniją. Nuo tada išaugo judėjimas, kurio šalininkai siekia tiesioginių Honkongo vadovų rinkimų, kurie buvo pažadėti dar 1997 m. Didžiajai Britanijai grąžinus miestą Kinijai.

Praėjusį ketvirtadienį Pekinui nusprendus sustiprinti miesto kontrolę, Honkongo gatvėse savaitgalį vėl prasiveržė smurtas. Pranešama, kad kasmetinėje Helovino šventė buvo užtemdyta ašarinėmis dujomis bei vandens patrankomis. Užsidėję kaukes, pašiepiančias miesto vadovybę, protestantai pradėjo masinius protestus nepaisydami draudimo dengti veidus bei areštų ir įkalinimo už dalyvavimą neteisėtuose mitinguose.

Šeštadienį Honkonge išdaužyti valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ biuro langai. Kinijos valstybinė žiniasklaida pareikalavo, kad būtų imtasi griežtesnių priemonių prieš pusiau autonominiame šalies regione protestuojančius demokratijos šalininkus.

Ši situacija dar kartą pademonstruoja, kad aukštas ekonominis išsivystymas niekaip negarantuoja taikių visuomenės sprendimų. Vėl matome, kad dėl valdžios skubotų, neapgalvotų sprendimų kilo galingas žmonių pasipriešinimas su didžiuliais nuostoliais. Tačiau vienpartinė Komunistų partija, apkaltindama protestuotojus dėl tos pačios valdžios sprendimų priėmimo, šią krizę dar labiau gilina. Senųjų demokratijų pasaulio lyderiai galėtų situaciją švelninti teikdami pasiūlymus nelaukdami kol žus daug žmonių. Ar taip atsitiks – greitai pamatysime.