Pagal geresnio gyvenimo rodiklį Lietuva lenkia norvegus ir vokiečius

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija pateikė sąrašą šalių, kuriose išlaikomas subalansuotas profesinis ir asmeninis gyvenimas. Geriausi rodikliai nustatyti Olandijoje, o Lietuva lieka šeštoje vietoje ir lenkia norvegus bei vokiečius. Itin dažnai Lietuva yra laikoma viena konkurencingiausių pasaulio valstybių.

Nustatytais geresPicture1-41nio gyvenimo indekso duomenimis, paaiškėjo, kad olandai dirba ne per daug, o laisvalaikiui, miegui ir poilsiui skiria pakankamai laiko. Indekse šalys išrikiuojamos pagal tai, kiek jų gyventojai išlaiko profesinio ir asmeninio gyvenimo balansą. 2019 m. geresnio gyvenimo indekso pirmos 10 šalių: 1. Olandija; 2. Italija; 3. Danija; 4. Ispanija; 5. Prancūzija; 6 Lietuva; 7. Norvegija; 8. Belgija; 9. Vokietija; 10. Švedija. Iš 40-ies į indeksą įtrauktų šalių paskutines vietas užėmė Kolumbija ir Meksika.

Kaip rašoma Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, „ilgos darbo valandos gali pakenkti žmonių sveikatai, sukelti nesaugumo pojūtį ir sustiprinti stresą. Kuo daugiau žmonės dirba, tuo mažiau laiko lieka kitoms veikloms, kaip antai, rūpinimuisi savimi, poilsiui.“ Labiausiai nuo netinkamo profesinio ir asmeninio darbo balanso nukenčia šeimos, taigi šalių vyriausybėms patariama palaikyti savo gyventojus ir skatinti juos subalansuoti darbą bei asmeninį gyvenimą.