Svarbus pranešimas: deleguojami atstovai į regionines darbo ginčų komisijas.

darbo-inspekcija-tikrina-balsaslt-redakcija-62050809

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ informuoja savo narius, kad pradedama vykdyti atranka į teritorinių darbo ginčų komisijas. Pageidaujančius tapti darbo ginčų komisijos nariais prašome susisiekti su LPS „Sandrauga“ el. paštu [email protected] arba tel.: 865585311 dėl detalesnės informacijos. Apie savo sprendimą informuokite iki liepos 13 d.

Kas yra darbo ginčų komisija?

Darbo ginčų komisija – privaloma ikiteisminio darbo ginčų nagrinėjimo institucija, sprendžianti individualius darbo ginčus bei kolektyvinius darbo ginčus dėl teisės.

Koks yra darbo ginčų komisijų teritorinis pasiskirstymas?

Lietuvoje veikia 22 darbo ginčų komisijos: 8 – Vilniuje, 4 – Kaune, 3 – Klaipėdoje, 2 – Šiauliuose, 2 – Panevėžyje, 2 – Alytuje ir 1 Telšiuose. Utenos, Tauragės apskritis aptarnauja atitinkamai Panevėžio ir Telšių darbo ginčų komisijos, o Marijampolės, Birštono, Prienų ir Kalvarijos apskritis – Alytaus darbo ginčų komisija.

Kas gali kreiptis į darbo ginčų komisijas? Į darbo ginčų komisijas gali kreiptis tiek darbuotojai, tiek darbdaviai, tiek darbuotojų atstovai ar darbdavių organizacijos, jei jų teisės pažeidžiamos.

Kaip atstovaujami darbuotojų ir darbdavių interesai? Siekiant, kad darbo ginčai būtų sprendžiami efektyviai ir skaidriai, darbo ginčų komisijose dirba tiek darbdavių, tiek darbuotojų (profesinių sąjungų) atstovai. Jie skiriami rotacijos būdu iš Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus patvirtinto sąrašo.

Kas gali tapti darbo ginčų komisijos nariu?

LPS „Sandrauga“ deleguojamas asmuo privalo būti jos nariu, turėti aukštąjį (universitetinį arba koleginį) išsilavinimą, būti pasirašęs nustatytos formos pasižadėjimą organizacijai.

Ar darbo ginčų komisijų nariams mokamas atlygis?

Komisijos nariui atlyginama už faktiškai dirbtą valandų skaičių pagal darbo ginčų komisijos posėdžių protokolų duomenis. Kol dirba Komisijoje, nariui taip pat mokamas vidutinis darbo atlyginimas jo darbovietėje.

Apmokamos šios Komisijos nario išlaidos: atlygis už darbą darbo ginčų komisijos posėdyje, kelionės į darbo ginčų komisijos posėdį ir grįžimo iš jo į nuolatinę darbo ar gyvenamąją vietą visų rūšių visuomeninio transporto priemonėmis, išskyrus taksi lengvuosius automobilius, išlaidos. Kelionės išlaidos apmokamos pateikus jas pagrindžiančius dokumentus.

Kodėl verta tapti darbo ginčų komisijos nariu?

Komisijos narys įgyja reikšmingos patirties darbo ginčų sprendime, susipažįsta su Lietuvos darbo teise, jos praktinio taikymo aspektais, gauna naujausias žinias apie teisės aktų pokyčius, situaciją darbo rinkoje. Dalyvaudamas darbo ginčų sprendime, Komisijos narys išmoksta geriau ginti darbuotojų teises ir atstovauti jų interesams, perpranta konfliktų valdymo būdus.