Darbo inspekcijos kirtis Prienų rajono savivaldybės ugniagesių viršininkui

20200810_103329 (1)

Valstybinė darbo inspekcija pateikė tyrimo išvadas dėl rugpjūčio pradžioje atlikto Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Stakliškių ugniagesių komandos darbo sąlygų patikrinimo.  Patikrinimą inicijavo ir jame taip pat dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai, kuriuos šokiravo pasibaisėtinos Stakliškių ugniagesių darbo sąlygos. Informacijai pasklidus viešojoje erdvėje, Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Jonas Kvietkauskas suskubo balinti dėmes, girdamasis nuopelnais tarnybai ir menkindamas užfiksuotus pažeidimus.

Nepaisant savigyros, darbo inspektorių verdiktas nepaliko vietos ugniagesių vadovo išsisukinėjimams ir interpretacijoms: tyrimo metu buvo nustatyti įvairūs darbuotojų sveikatą, saugą bei buities sąlygas reglamentuojančių teisės aktų pažeidimai.

Konstatuota, kad Stakliškių gaisrininkams neužtikrinamos tinkamos darbo ir poilsio sąlygos, darbuotojai dirba ir ilsisi garažo patalpoje, kuri nėra pritaikyta ir neatitinka minimalių higienos normų. Patalpos yra nešvarios, užkrautos įvairiais pašaliniais daiktais ir statybinėmis medžiagomis. Patalpų grindys nelygios, nėra atskirų poilsio, persirengimo patalpų. Nėra tinkamai įrengtų darbo drabužių bei avalynės laikymo vietų, nėra tinkamai įrengtų sanitarinių patalpų.

„Valstybinė darbo inspekcija oficialiai patvirtino tai, ką užfiksavome iškart, nuvykę į Stakliškių ugniagesių darbo vietą. Su gaisrais kovojantys vyrai dirba higienos normų neatitinkančiose patalpose, naudojasi lauko tualetu, per vasaros karščius net neturėdavo kur nusiprausti. Tokios sąlygos darbuotojus demotyvuoja ir žemina jų žmogišką orumą. Tačiau keisčiausia, kad gaisrininkų viršininkas Jonas Kvietkauskas, kaip galvą į smėlį įkišęs strutis, apsimeta nematąs tame nieko labai blogo, jo teigimu žiniasklaidai, gaisrininkai dirba „švariose ir tvarkingose“ patalpose“, – piktinosi Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Čia girdime Jono Kvietkausko, kaip buvusio policininko, ideologijos liekanas, nes jis visur teisus. Daugelis ugniagesių po šio incidento pasijuto persekiojami, todėl pasirinko nematomą narystę profesinėje sąjungoje „Sandrauga“.

Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkui Jonui Kvietkauskui Valstybinė darbo inspekcija įteikė reikalavimą per nustatytą terminą pašalinti pažeidimus.

Ar ugniagesių viršininkui ir Prienų rajono valdžiai pavyks pagerinti ugniagesių darbo sąlygas, kad jie nebevažinėtų po vieną ir kad nebūtų pažeidinėjami darbo įstatymai, parodys laikas. Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ir toliau atidžiai seks situaciją bei kontroliuos, kaip vykdomas trūkumų šalinimas.

Mums svarbiausia, kad darbo sąlygos ir socialiniai klausimai būtų sprendžiami greičiau nei statybos, remontai ar technikos pirkimai.