Apie gyventojų pajamų mokestį ( GPM) ir paramą profsąjungoms

   Viena iš darbo santykių sąlygų, yra darbo užmokestis. Nesvarbu ar dirbant pagal darbo sutartį, patentą ar individualios veiklos pagrindu, valstybei privalome sumokėti mokesčius. Šios prievolės piniginė dalis susideda iš  dalies mokesčių  Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai ( VSDFV) ir dalis  Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI)  tai yra 20 proc. gyventojų pajamų mokestis.

   VisI norime kontroVMIliuoti savo uždirbtus pinigus, net ir tuos kurie su nuskaitytais mokesčiais keliauja į valstybės biudžetą. Darbuotojas sumokėdamas šį mokestį turi galimybę paskirstyti dalį nuo jo darbo užmokesčio nuskaičiuotų pinigų ir paskirti organizacijai, skatinant šios organizacijos tolimesnę veiklą. 

   Ne visi žino, jog 0,6 proc. iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM), gali būti skiriami tik profsąjungoms ir niekam kitam. Ši suma priklauso nuo jūsų praeitais metais gautų pajamų. Jei pvz.  gaunate minimalų atlyginimą, jūsų parama sudarys apie 7 Eur. Įstaigai šie pinigai bus pervesti į įmonių sąskaitą šių metų rudenį.

  Kitos dalys gyventojų pajamų mokesčio, asmens pasirinkimu gali būti paskirstytos kitoms ne pelno siekiančioms organizacijoms.

   Svarbu pabrėžti ir išsklaidyti abejones, jog šis GMP dalies paskirstymas ir parama organizacijoms, pačiam asmeniui nieko nekainuoja, nepaskirstyti pinigai keliauja į valstybės biudžetą kaip ir buvo numatyta.

   Skirdami paramą pagal ES gerąją praktiką Jūs prisidedate prie valstybės biudžeto paskirstymo, bei skatinate ne pelno siekiančių organizacijų tolimesnę ir profesionalesnę veiklą. 

   Skirti gyventojo pajamų mokesčio dalį galima per  elektroninę deklaravimo sistemą www.eds.lt ir užpildant popierines GPM formas. Tačiau popierinių formų palaipsniui atsisakoma. 2021 metai yra paskutiniai kada dar galima užpildyti rašytine forma. Rašytinę formą, kuri buvo patogi visiems, panaikino S. Skvernelio vadovaujama vyriausybė.

   Ne visi žmonės žino apie šią galimybę ir neparaginti arba visai nepaskiria jų niekam, jie taip ir nukeliauja nepanaudoti naudingiems tikslams.

   Jei iškyla klausimų skiriant GPM 0,6 proc. Lietuvos profesinei sąjungai “Sandrauga” (juridinio asmens kodas  195772298 ) arba 1,2 proc. Jaunimo organizacijai “Sandrauga” (juridinio asmens kodas 303192284 ) galite susisiekti telefonais +37065585311; (8 37) 20 65 97 arba el. paštu: [email protected]

Instrukcija kaip skirti GPM galite rasti ČIA: http://www.sandrauga.lt/kaip-skirti-2-paramos-profesinei-sajungai-sandrauga 

Aut: LPS “Sandrauga” administracija