Ką reikėtų žinoti apie Šv. Velykas

2902463 (1)

Šv. Velykų šventė yra viena iš tų švenčių, kurios kilnojamos, neturi pastovios datos kaip antai-Šv. Kalėdos. Šv. Velykų šventės data kasmet nustatoma vis kita, remiantis Mėnulio ir Saulės kalendoriumi. Vakarų bažnyčiose ši šventė švenčiama pirmąjį sekmadienį po pavasario lygiadienio. Pagal Grigaliaus kalendorių, anksčiausia Šv. Velykų data gali būti kovo 22 diena, o vėliausia – balandžio 25 diena. Rytų krikščionių bažnyčiose naudojamasi ne Grigaliaus, bet Julijaus kalendoriumi, o pagal jį, kovo 21 diena atitinka balandžio 3 dieną Grigaliaus kalendoriuje, būtent todėl Rytų krikščionys Velykas švenčia anksčiausiai – balandžio 4 dieną, o vėliausiai – gegužės 8 dieną.

Didžioji Šv. Velykų savaitė prasideda Verbų sekmadieniu – diena, kai švenčiame Jėzaus įžengimą į Jeruzalę, kur jis pasitinkamas kaip Mesijas ir Dovydo Sūnus.  Didysis pirmadienis yra Draugystės diena, prisimenant Jėzaus viešnagę Betanijoje pas tris savo didžiuosius draugus: Mortą, Mariją ir Lozorių. Didysis antradienis yra Petro išdavystės ir išsižadėjimo diena. Didysis trečiadienis yra išdavystės diena-Judo apsisprendimą už 30 denarų bučiniu išduoti Jėzų. Didysis ketvirtadienis yra Paskutinės vakarienės diena. Didžiojo ketvirtadienio vakarą prasideda Velykų tridienis, t. y. maldų ir religinių apeigų ciklas, apimantis tris pagrindines Velykų dienas (Didįjį penktadienį, Didįjį šeštadienį ir Prisikėlimo sekmadienį). Didysis penktadienis yra Jėzaus Kristaus mirties diena. Tai pati skaudžiausia Didžiosios savaitės diena, nes minima Kristaus kančia.  Didysis šeštadienis yra tylos diena, vienintelė Didžiosios savaitės diena, kai nenumatyta jokia liturgija, nešvenčiamos Mišios, ir Eucharistija teikiama tik tiems, kurie yra mirties patale.

Velykų sekmadienį švenčiamas Kristaus prisikėlimas. Jis yra Velykų oktavos, skirtos tikinčiųjų šventei ir Jėzaus Kristaus pergalei prieš mirtį, viršūnė.

Laukiant Šv. Velykų-atgimimo ir prisikėlimo šventės, norėčiau Jus pasveikinti ir pabaigti kunigo Algirdo Toliato mintimis apie Šv. Velykas“ „ << Kiekvieno gyvenime yra daugybė mažų šv. Velykų ir mažų šv. Kalėdų. Per šias šventes mes patiriame gilius išgyvenimus, kurie mums padeda pasiruošti kitiems jausmams bei jų ciklams kasdienybėje. Šv. Velykos moko kaip kantriai apsivalyti nuo sunkumų, gyvenimo dulkių ir kaip oriai, per kančią vėl sulaukti šventės >>”.                                                                                     

Su Šventomis Velykomis.

 

                                                     Nuoširdžiai Jūsų

                                                      LPS “Sandrauga”

                                                                    pirmininkas Kęstutis Juknis