Mokytojų streikų rudenį nebus

1000

Anglijos mokytojų streikų rudenį nebus – atlyginimai padidinti.

Keturių švietimo profesinių sąjungų koordinuoti streikai rudenį nebus rengiami, nes jų nariai pritarė 6,5 % padidintam Anglijos mokytojų ir mokyklų vadovų darbo užmokesčiui.

Didžiausia Jungtinės Karalystės mokytojų profesinė sąjunga NEU (National Education Union) pranešė, kad 86 % elektroniniame balsavime dalyvavusių Anglijos mokytojų narių balsavo už tai, kad būtų priimtas vyriausybės pasiūlymas ir atšaukti streikai.

Šį mėnesį elektroniniame balsavime dalyvavę Nacionalinės mokytojų vadovų asociacijos (NAHT) nariai taip pat balsavo už 6,5 % padidinto darbo užmokesčio pasiūlymą – 85 % balsavo už 2023-2024 m. darbo užmokesčio skyrimą.

Švietimo sekretorė šį sprendimą pavadino „gera žinia“ mokytojams, tėvams ir vaikams, nes pasak jos, šis susitarimas „užbaigs sutrikimus“ Anglijos mokyklose.

Ministras pirmininkas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Tai svarbus momentas.“

Keturios švietimo profsąjungos svarstė galimybę rudens semestre surengti koordinuotus streikus, tačiau jų generaliniai sekretoriai rekomendavo nariams sutikti su šio mėnesio pradžioje pasiūlytu 6,5 % darbo užmokesčio padidinimu.

Koordinuotas visų keturių mokyklų vadovams ir mokytojams atstovaujančių profsąjungų streikas kitą semestrą neįmanomas, tačiau NASUWT profsąjunga neatmetė galimybės imtis veiksmų rudenį.

Šio mėnesio pradžioje, prieš vyriausybei pasiūlant 6,5 % padidinti atlyginimus, Anglijos mokytojai, kuriems atstovauja NASUWT, balsavo už protesto akcijas.

Profsąjunga, kuri peržengė įstatymo reikalaujamą 50 proc. balsavimo aktyvumo ribą, tuo metu teigė, kad nuo rugsėjo mėn. planuoja rengti akcijas, bet ne streikus.

Pirmadienį, paskelbus rezultatus, NASUWT generalinis sekretorius sakė: „Kalbant apie protesto akcijas, mes ir toliau esame pasiryžę rudenį rengti protesto akcijas, kurios, kaip tikimasi, pirmiausia apims veiksmus, nesusijusius su streikais, kad būtų sprendžiamas mūsų narių susirūpinimas dėl per didelio darbo krūvio ir darbo valandų. Sprendimas dėl streiko veiksmų dar nepriimtas, tačiau jis nėra atmestas.“

NASUWT nariai „nesutinka, kad dar nesiimama pakankamų veiksmų dėl per didelio darbo krūvio spręsti“ ir raštu kreipėsi į švietimo ministrą, kad būtų atsižvelgta į jos narių „reikalavimus atkurti darbo užmokestį ir kad būtų išspręsta pernelyg didelio darbo krūvio ir ilgų darbo valandų problema“.

Tiek NEU, tiek NAHT gavo įgaliojimus streikuoti ateinantį pusmetį, tačiau profsąjungos nurodė, kad rudens semestrą streikai dėl darbo užmokesčio nebus rengiami, nes švietimo profesinių sąjungų narių veiksmai privertė vyriausybę pagaliau išgirsti profesijos atstovų nuogąstavimus ir pateikti pasiūlymą, su kuriuo mūsų nariai galėtų susitaikyti.

 

Lietuvos mokslo ir sporto ministerija pakvietė penkių profsąjungų pirmininkus į konferenciją „Švietimas šalyje ir regionuose. Švietimo teisingumas“.

„Švietimą atstovaujantys politikai bandys profsąjungų pirmininkams bei asociacijų atstovams papasakoti apie teisingumą švietime“,-pastebi LPS ,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis. „Ne tik konferencijos organizatoriai, bet ir partijų (ypač skandaluose pagarsėjusių) statytiniai galėtų viešai atsiprašyti Lietuvos mokytojų, švietimo sistemos darbuotojų ir pasiaiškinti dėl ,,pasiektų rezultatų“ per visą nepriklausomybės laikotarpį: beteisio, sugriauto mokytojo autoriteto ir nuolat blogėjančios padėties švietimo sistemoje. Mes girdime apie milijonus iš švietimo susikrovusius asmenis, bet niekaip negalime įveikti išsikerojusios ,,toksinės“ sistemos. Todėl bandyti politikams mokyti profsąjungų lyderius ir aiškinti apie teisingumą – reikia turėti ,,stiklines akis“,-teigė pirmininkas.

Mums ir kitoms profsąjungoms reikia išmokti veikti viena kryptimi, mokytis kovos metodų ir streikų, pasipriešinimo akcijų efektyvumo bei teisių gynimo iš Anglijos pedagogų, o ne laukti nuvalkioto ir tradicinio oro virpinimo artėjant rugsėjo 1-ajai.

 

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė