RUDUO – NAUJŲ GALIMYBIŲ METAS

257535-286005-756x425

Kaip jau įprasta, rugsėjis – tai metas, kai darbuotojai grįžta į darbus atsigavę po vasaros atostogų. Vasarą darbo rinka paprastai būna lėta, o rudenį aktyvi-atvėsus orams įdarbinimas suaktyvėja. Sezono pasikeitimas kai kuriems darbo ieškantiesiems gali reikšti naujos pradžios galimybes.

„Rudenį įmonės daugiausia dėmesio skiria darbo jėgos telkimui“, – aiškina Niujorke įsikūrusio pasaulinio ekonomikos tyrimų centro „The Conference Board“ vyresnysis ekonomistas.

Daugeliui darbuotojų tai yra ir pokyčių metas. Vasaros metu darbuotojai turi galimybę suprasti, ar jiems iš tikrųjų patinka jų darbas, o darbdaviai gali strategiškai apgalvoti likusius metus. Tačiau ar …šį rugsėjį, kai darbuotojai vėl grįžta į darbą, prasidės rudeniui būdingas įdarbinimo vajus?

Didėjančios pasaulinės palūkanų normos, infliacija ir pragyvenimo išlaidos gali paveikti įprastus įdarbinimo modelius, nes darbdaviai prisitaiko prie ekonominio netikrumo ir galimai sumažėjusios paklausos. Atrodo, kad darbo rinka jau atvėsta: liepos mėnesį JAV buvo užfiksuotas mažiausias mėnesinis darbo vietų prieaugis nuo 2020 m. gruodžio, o Jungtinėje Karalystėje laisvų darbo vietų buvo 256 000 mažiau nei prieš metus.

Tačiau nepaisant to, perspektyvos atrodo gana teigiamos. Rudenį darbuotojai vis dar gali tikėtis įdarbinimo suaktyvėjimo, net jei jis, palyginti su tradiciniais modeliais, yra šiek tiek sumažėjęs.

Vartotojų išlaidos išliko atsparios, kai viena po kitos kilo pandemija, didėjo energijos kainos ir sparčiausiai per pastaruosius dešimtmečius kilo palūkanų normos. „Kai kurios įmonės vis dar planuoja paskutinį metų ketvirtį daug išleisti, ypač mažmeninės prekybos ir sveikatingumo srityse, kur bus įdarbinama darbuotojų.“

Tačiau šie svyruojantys ekonominiai veiksniai gali reikšti, kad kai kurie darbuotojai taip pat turėtų susirūpinti dėl atleidimo iš darbo. Juk tik praėjusį rudenį įmonės, ypač technologijų srityje, pradėjo skelbti apie plataus masto etatų mažinimą. Tačiau nors darbuotojų skaičiaus mažinimas tęsėsi iki 2023 m., pastaraisiais mėnesiais jis sulėtėjo.

Manoma, kad daugiau masinių atleidimų šį rudenį nesitikima. Nors įvairios įmonės turi skirtingą valdymo politiką, tačiau dauguma jų greičiausiai norės išsaugoti tai, ką turi. „Darbdaviai patyrė didelių sunkumų, kai buvo didelis išėjimo iš darbo lygis ir trūko darbuotojų. Dabar matome daug mažesnį darbuotojų trūkumą, o atleidimų bangos nurimo: tikėtina, kad darbdaviai norės išlaikyti dabartinį darbuotojų skaičių.“

 

Pagal užsienio spaudą paruošė

Rūta Gelžinė