STREIKAI EUROPOJE: KELIONĖS GALI IR NEĮVYKTI

jlkd5946

Streikai Europoje yra įprastas reiškinys. Tai būdas darbuotojams reikalauti geresnių darbo sąlygų ir didesnio darbo užmokesčio. Turistai planuoja išvykimą ir atvykimą prieš kelis mėnesius, tačiau paskutinę minutę jiems gali būti pranešta apie vėluojančius ar atšauktus skrydžius, kas šiuo metu ir vyksta Europoje.

Ispanijoje streikai oro uostuose vyks visą sausio mėnesį. Oro linijų bendrovės „Iberia“ darbuotojai toliau streikuoja, nes negali pasiekti susitarimo. Pirmoji protesto banga vyko sausio 5-8 dienomis. Streikai paskelbti dėl darbo sąlygų ir darbuotojų teisių, nes juos ketinama perkelti į kitas bendroves. Tai paveiks visus 29 oro uostus, kuriuose veikia Ispanijos oro vežėjas, įskaitant Madrido-Barajaso, Barselonos-El Prato, Palmos de Maljorkos, Sevilijos ir Valensijos oro uostus. Šio streiko metu teko atšaukti 444 „Iberia“, „Iberia Express“ ir „Air Nostrum“ skrydžius. Vietoj jų keleiviams buvo pasiūlyti alternatyvūs skrydžiai.

Taip pat Ispanijoje, Alikantės oro uoste, streikavo apsaugos darbuotojai, kurie reikalavo didesnio darbo užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų. Streikas vyko sausio 1-14 d. ir truko po dvi valandas kasdien – nuo 8.45 iki 9.45 val. ir nuo 18.00 iki 19.00 val. vietos laiku. Tai turėjo įtakos apsaugos ir bagažo tvarkymo darbams.

Jungtinėje Karalystėje, Londone, buvo uždarytas Londono metro, nes darbuotojai septynias dienas streikavo dėl darbo užmokesčio. Streikas vyko nuo sausio 5 d. iki sausio 12 d. Dėl to tinkle kilo chaosas. Keleiviai labiausiai nukentėjo sausio 8-10 d., tomis dienomis trūko darbuotojų.

Portugalijoje vyko streikai geležinkeliuose. Traukiniai sustojo dėl dviejų didelio masto streikų, kurie vyko sausio 2 d. ir 4 d. Kaip rašo „The Portugal News“, dėl „Infraestruturas de Portugal“ (IP) darbuotojų streiko sausio 2 d. nuo 00.00 iki 2024 m. sausio 4 d. 8.00 val. buvo sustabdyta 140 traukinių iš 252 planuotų (55,6 proc.), vežėjo duomenimis. Keleiviams vis dar buvo teikiamos minimalios paslaugos.

Italijoje, Milane, vyko krovinių tvarkytojų streikas. Sausio 8 d. Milano Linatės ir Malpensos oro uostuose 24 valandas streikavo bagažo tvarkytojai. Dėl to vėlavo registracija ir bagažo išdavimas. Tą pačią dieną streikavo ir įvairių oro uostų saugumo darbuotojai, todėl vėlavo skrydžiai iš pagrindinių Romos Fiumicino, Venecijos Marco Polo ir Florencijos Amerigo Vespucci oro uostų.

Streikuoti žadama ir Italijoje. Planuojama, kad visoje šalyje vyks viešojo transporto streikas, kuris bus skelbiamas sausio 24 d. ir truks 24 valandas. Dėl to gali kilti sunkumų keleiviams, važiuojantiems autobusais, tramvajais ir metro, tačiau regioninių ir tarpmiestinių traukinių eismas neturėtų būti paveiktas. Tą pačią dieną nuo 13.00 iki 17.00 val. nedirbs oro eismo kontrolieriai, todėl gali vėluoti skrydžiai į Italiją ir iš jos.

Traukinių mašinistai Vokietijoje jau seniai ginčijasi su traukinių operatoriumi „Deutsche Bahn“ dėl darbo valandų, darbo užmokesčio ir darbo sąlygų. Gruodžio mėnesį Vokietijos traukinių mašinistų asociacija (GDL) paskelbė „įspėjamąjį streiką“. Nuo to laiko „Deutsche Bahn“ apkaltino GDL interesų konfliktu, teigdama, kad ji veikia kaip darbdavys. Jei teismas patvirtins kaltinimą, GDL nebegalės sudaryti kolektyvinių sutarčių su geležinkelio įmonėmis. Dėl šios priežasties Vokietijoje gali būti rengiami streikai.

Tuo tarpu Prancūzijoje Naujametinis geležinkelio darbuotojų streikas atšauktas, nes Prancūzijos geležinkelių profsąjungos „SudRail“ ir „CGT des Cheminots“ susitarė nestreikuoti per Kalėdas ir Naujuosius metus. Tačiau po įtempto šventinio laikotarpio streikai vis dar galimi, nes ginčai dėl darbo užmokesčio tęsiasi.

Matome kokia jėga yra kitų šalių profsąjungos – pažymėjo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis. Lietuvos profsąjungoms būtina įveikti ne tik praeities stereotipus, kapitalo ir politikų trukdžių bet ir nuolat šviesti žmones, kad darbo santykiai, socialinės garantijos priklauso nuo mūsų požiūrio ir istorijos mokslo supratimo.

 

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė