JUNGTINĖS KARALYSTĖS VYRIAUSYBĖ ATVIRA SAVO GYVENTOJAMS

bff4a250-7dfa-11ed-ab81-a71b60a80a19

JK nedarbo lygis pakilo pirmą kartą nuo liepos, o atlyginimų augimas sulėtėjo, rodo paskelbti Nacionalinės statistikos biuro (ONS) duomenys.

Jungtinėje Karalystėje (JK) nuo lapkričio iki sausio nedarbo lygis netikėtai pakilo iki 3,9%, nuo 3,8%, o atlyginimų augimas sulėtėjo iki 5,7%

Žmonių, pretenduojančių į bedarbio pašalpas, skaičius per mėnesį iki vasario padidėjo 16.800, t. y. per metus padidėjo 85.800.

Vis dėlto laisvų darbo vietų skaičius tebėra gerokai didesnis už prieš pandemiją buvusį lygį, kurį iš dalies lemia ilgalaikė darbingo amžiaus gyventojų liga.

Neaktyvių žmonių, kurie nei dirba, nei ieško darbo, skaičius praėjusį ketvirtį šiek tiek sumažėjo, tačiau vis dar siekia beveik rekordinius 2,7 mln..

Pasiekti, kad daugiau žmonių iš neveiklumo įsidarbintų, yra didžiausias Britanijos darbo rinkos iššūkis.

Infliacija Jungtinėje Karalystėje per 12 mėnesių iki sausio išliko stabili ir siekė 4%, nes sumažėjo baldų, namų apyvokos prekių, maisto ir nealkoholinių gėrimų kainos.

Šalies Nacionalinės statistikos biuras (ONS) teigė, kad metinės infliacijos lygio įšaldymą nuo gruodžio iki sausio lėmė tai, kad kainos per mėnesį nukrito 0,6% – tiek pat, kiek ir prieš metus.

Visų pirma, maisto kainos pirmą kartą per mėnesį krito per daugiau nei dvejus metus – nuo 0,6% iki -0,4% infliacijos lygio, skelbia ONS.

Tuo tarpu baldų ir namų apyvokos prekių kainos krito nuo -1,1% iki -3,1%, o drabužių ir avalynės kainos – nuo -3,1% iki -3,9%.

Tačiau geriausia žinia visiems buvo susijusi su mažėjančia maisto produktų infliacija, kai kainos iš tikrųjų pirmą kartą per daugiau nei dvejus metus krito kas mėnesį, o tai padėjo atsverti kitą sąnaudų spaudimą.

Ekspertai mano, kad skaičiai rodo, jog JK infliacija ir toliau artės prie Anglijos banko 2 proc. tikslo, todėl centrinis bankas svarstys galimybę sumažinti savo 15 metų palūkanų normą – 5/25 proc.

Realiai kainos vis dar kyla ir daugelis žmonių vis dar kovoja. Pragyvenimo išlaidų krizė galbūt nebėra kasdienė antraštė, tačiau ji dar nesibaigė ir mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms tai greičiausiai išliks problema dar daugelį mėnesių.“

,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis atkreipia dėmesį, kad: – Lietuvos valdžiai teikti duomenis, informuoti visuomenę taip kaip tai daro Europos šalys -neįprasta. Premjerė rūpinasi kaip kelti ir ,,pasitarus su Trišale taryba, bei nevyriausybinėmis organizacijomis“ pakelti gyventojų pajamų mokestį arba padidinti mokesčius individualia veikla užsiimantiems asmenims. Daugelis žmonių net nežino, nesupranta, kad Trišalė taryba ir nevyriausybinės organizacijos premjerės yra minimos tik kaip priedanga, kaip širma, vengiant personalios atsakomybės už nustekentą ekonomiką.

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė