TIK DU DALYKAI GYVENIME NEIŠVENGIAMI – MIRTIS IR MOKESČIAI (Benjaminas Franklinas)

2c3d0e56ece7ac4e5af04b43cbc7f788

Vis daugiau žmonių imasi papildomų darbų, kad papildytų nuolatines pajamas. Tačiau mokesčių taisyklės skiriasi nuo samdomo darbo taisyklių, todėl kai kurie dirbantieji atsiduria netikėtoje padėtyje.

29-erių metų techninės priežiūros darbuotojas kasdien ateina į savo nuolatinį darbą Londono universitete. Tačiau kas savaitę mokamo atlyginimo jam nepakanka. Todėl, išėjęs iš pirmojo darbo, jis eina į antrąjį.

Savo papildomą darbą – maisto pristatymą programėlėmis paremtoms bendrovėms, pavyzdžiui, „Uber Eats“, – jis pradėjo 2019 m. rugsėjį ir vis dar tai daro naktimis ir savaitgaliais. Jis taip pat sukūrė „YouTube“ kanalą „London Eats“, kuriame dokumentuoja savo gyvenimą kelyje.

Iš maisto pristatymo darbo ir „YouTube“ kanalo jis gauna kelis pajamų srautus, nors anksčiau turėjo tik vieną. Jis vertina papildomus pinigus, bet ne papildomą popierizmą. Dabar jis turi pranešti vyriausybei apie tris atskirus darbus. Dokumentų tvarkymas yra vienas iš sunkiausių dalykų, kai tenka dirbti savarankiškai.

Nepriklausomų darbuotojų papildoma veikla apmokestinami kitaip nei tradicinis darbo užmokestis. Mokant atlyginimą mokesčiai neimami, o dirbantieji turi pasilikti dalį pajamų, kad vėliau galėtų sumokėti mokesčius. Tačiau kai kurie gretutinių paslaugų teikėjai nedeklaruoja savo pajamų ir nemoka mokesčių: arba sąmoningai, sudarydami sandorius grynaisiais pinigais, arba nesąmoningai, nes nežino, kad ši taisyklė egzistuoja.

Mokesčių institucijos visame pasaulyje ėmėsi griežtų priemonių. Sausio pradžioje Jungtinės Karalystės mokesčių institucija paskelbė, kad skaitmeninės platformos, įskaitant „Airbnb“, „Vinted“, „Depop“ ir „eBay“, privalės reguliariai teikti ataskaitas apie pardavėjų pelną, gautą interneto svetainėse. Sausio pradžioje HMRC atstovas spaudai sakė: „Šios naujos taisyklės padės mums padėti interneto pardavėjams iš pirmo karto teisingai sumokėti mokesčius. Jos taip pat padės mums nustatyti bet kokius tyčinius reikalavimų nesilaikymo atvejus ir užtikrins vienodas sąlygas visiems mokesčių mokėtojams.“

Šalutinis verslas ir alternatyvūs pragyvenimo būdai vis dar populiarėja, nes taip siekiama neatsilikti nuo augančios infliacijos. Šis paprastas būdas užsidirbti papildomų pajamų, gali greitai virsti painia, sudėtinga ir užduotimi.

Jungtinėse Amerikos Valstijose 39 % žmonių teigia turintys kokių nors antrinių pajamų ir teigia, kad šių pinigų jiems reikia pragyvenimo išlaidoms padengti. Vidutinis amerikietis iš laisvai samdomų darbuotojų pajamų per mėnesį uždirba 810 JAV dolerių, o tai reiškia, kad jie lengvai patenka į ataskaitų teikimo taisyklių taikymo sritį.

Viskas tapo dar sudėtingiau ir blogiau. Papildomiems darbams turėtų būti taikoma atskira mokesčių sistema. Ypač jei turite ir nuolatinį darbą… ypač jei tik pradedate dirbti. Yra daugybė dalykų, kuriuos galite praleisti, ir galiausiai sumokėsite daugiau mokesčių, nei turėtumėte.“

Tai gali būti baudos už nepakankamai deklaruotas pajamas, pavėluotai sumokėtus mokesčius ir galimi tyrimai dėl nuolatinio mokesčių nemokėjimo. Kartais tai būna nekaltos klaidos, o kartais – ne. Nepaisant to, tai brangiai kainuojančios klaidos, kurios kartais gali sumažinti darbuotojų pajamas, jei ne visiškai jas sumažinti.

Kai kurie mokesčių ekspertai mano, kad būtų galima daugiau nuveikti atnaujinant mokesčių taisykles atsižvelgiant į dabartinį darbo pobūdį. Tai, kas iš pradžių gali būti paprastas būdas užsidirbti papildomų pajamų, greitai gali virsti painiavos, sudėtingumo ir iššūkių reikalaujančia užduotimi.

LPS ,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis atkreipia dėmesį, kad: paskutiniaisiais metais mokesčių įvedinėjimas ir didinimas iškrenta iš bendros mokesčių sistemos ir net logikos. Ką dar moka mūsų vyriausybė, seimas? įvesti mokesčius, įvesti mokesčius , įvesti mokesčius… o išvesti ar moka ? Sandrauga Kaune, 2023 spalio minėdami Tarptautinę skurdo dieną protestavome ir kreipėmės į Lietuvos vadovus ne tik dėl mokesčių, bet ir dėl bankų savivalės, nusikalstamo AB ESO privatizavimo ir žmonių skurdinimo. Ministerijų atsakymai panašūs į kapinių humorą. Visi žino kas ką darė, toliau daro ir lobsta. Labai norėčiau, kad bent šiais rinkimų metais žmonės neužmirštų, nesvaigtų, kad mokesčiai ir finansinis plėšikavimas tai karo, po susidūrimo su laivu nugriuvusio tilto Amerikoje ir vykstančių pasaulio procesų išdava. Ir gink dieve, ne nuo mūsų valdžios priklauso…

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė