VIRŠVALANDINIS DARBAS – VARDAN KO?

Messenger_creation_bd6b7f42-5840-4d13-b964-640e9dad7914

Viršvalandžius – kiekviena ES šalis reglamentuoja savo teisės aktais, susijusiais su šia tema, o pagrindinis jų tikslas – neleisti darbdaviams versti savo darbuotojus dirbti pernelyg ilgai.

Verta paminėti, kad Europoje Europos Sąjungos aukščiausiasis teismas priėmė sprendimą (2019 m. gegužės mėn.), kad visi darbdaviai privalo sekti savo darbuotojų darbo laiką ir lankomumą.

Jei žvilgtelėtume į Jungtines Valstijas, viršvalandžiai kompensuojami ne mažiau kaip 1,5 darbuotojo įprastinio darbo užmokesčio tarifo, dar vadinamo „pusantro laiko“.

Tarp svarbiausių priežasčių, dėl kurių darbuotojai dirba viršvalandžius galime paminėti šiuos argumentus: blogas projekto laiko apskaičiavimo valdymas, nepakankamas darbo jėgos kiekis, nerealūs lūkesčiai iš vadovo arba kliento, bendravimo sutrikimai, toksiška įmonės kultūra ir atmosfera.

Visa tai yra prastų vadovavimo įgūdžių ir prasto vadovavimo vaizdai. Leidus šioms priežastims paaštrėti, kils darbuotojų pasipiktinimas, motyvacijos stoka ir nepasitikėjimas.

Darbdavių aiškinami ,,privalumai“

Darbuotojas gauna didesnį atlygį arba – mainais daugiau laisvų dienų.

Viršvalandžiai gali būti karjeros postūmis. Žmonės, kurie dirba viršvalandžius, paprastai laikomi darbščiais ir labiau vertinami dėl galimybės lanksčiai dirbti iki vėlumos. Kol darbuotojai pripratinami prie viršvalandžių jie visur vadinami lojaliais, įmonių patriotais ir t.t.

Padidėja įmonės produktyvumas. Yra labai daug pramonės šakų, kuriose labai svarbūs galutiniai terminai, ir vadovui rūpės, kad jų būtų laikomasi, nepriklausomai nuo to, ar darbuotojai prie tų projektų dirba 1 dieną, ar 10 dienų. Taigi darbuotojas, dirbantis viršvalandžius šiuo tikslu, iš esmės yra svarbiausia nauda darbdaviui.

Trūkumai

Daugiau laiko praleidžiate ant kėdės (jei dirbate biure) – tai neigiamas aspektas kalbant apie fizinę sveikatą. Gali atrodyti, kad viena papildoma valanda nėra daug, tačiau 2 ar 3 valandos per savaitę vis labiau kaupiasi ir galiausiai jums kenkia.

Stresas ir nuovargis gali jus prislėgti, o net ir perdegus nukentės jūsų psichinė sveikata. Tyrimai parodė, kad ilgai dirbantys žmonės yra labiau linkę į depresiją ir nerimą.

Prasta darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra. Per parą turite tik 24 valandas ir tiek daug turite nuveikti – laikas miegui, kelionei į darbą, vaikų pasiėmimui iš mokyklos, viršvalandžiams tikrai atsiras iš laiko, praleisto su šeima ar mėgaujantis hobiu. Galiausiai tapsite demotyvuoti, nes negalėsite teikti pirmenybės asmeniniam gyvenimui. Vėliau suprasite, kad daug laiko ,,užmiršote“ skirti brangiausiems žmonėms.

Kodėl viršvalandžiai gali būti žalingi verslui?

  1. Galite mokėti daugiau pinigų už mažesnį produktyvumą, nes daugelis darbuotojų po tam tikro vakaro nebėra tokie produktyvūs, o viršvalandžiai gali kainuoti brangiau nei įprastos darbo valandos.
  2. Dėl pernelyg didelio viršvalandžių skaičiaus labai gali padaugėti neatvykimo į darbą dėl nuovargio ar prastos sveikatos būklės, Ryškiai išauga nelaimingų atsitikimų darbe rizika.
  3. Jei kalbame apie nuolatinius viršvalandžius, tai sukels lėtinį stresą ir galiausiai perdegimą. Darbuotojams pasiekus tokį lygį, padidės darbuotojų kaita.

Dirbant viršvalandžius pirmiausia, sekite laiką kiekvienos dienos pradžioje. Taip, jei po pietų prireiks viršvalandžių, bus įrašas, ir darbdavys žinos, kad turi sumokėti už papildomas valandas. Skaidrumas yra svarbiausia.

Antra, išsaugokite savo kaip darbdavio kultūrą. Būtinai parodykite savo komandai, kad neskatinate likti iki vėlumos. Geriau bendraukite su savo darbuotojais. Jie turi tiksliai žinoti, ko iš jų tikimasi ir kokių terminų reikia būtinai laikytis.

LPS ,,Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis įsitikinęs, kad – viršvalandinis darbas kartais yra tiesiog susijęs su avarijomis, nebaigtu gamybos procesu, gaivalinėmis nelaimėmis ir tokiais atvejais nereikalingas darbuotojo sutikimas.

Dar daug žmonių, ypač mankurtiško jaunimo, neskaitę istorijos nesupranta, kad artėjanti gegužės pirmoji šventinė diena yra tiesiogiai susijusi su 1886 metų Čikagos įvykiais ir aukomis. Buvo reikalauta 8 valandų darbo dienos, didesnio apmokėjimo už naktinį darbą, uždraudžiamas vaikų darbą ir t.t.

Šiuo metu ,,tik-tok“ karta prabunda tik tada, kai jau būna išnaudoti ir stebisi, kodėl taip atsitiko. Nebūkite naivuoliais – kapitalo interesas buvo yra ir bus gauti kuo daugiau naudos, bet kokia kaina ir tai natūralu. Pelnas – varomoji jėga. O samdomas darbuotojas dažnai turi galimybę rinktis vardan ko dirbti viršvalandžius nepakeliant galvos.

Tikėtis, kad valdžia ar darbdavys rūpinsis jūsų sveikata darbe labiau nei pelnu yra naivu. Konsultuokitės, kalbėkite, prieštaraukite tik neužsidarykit savyje ir netapkite šiuolaikiniais vergais – linki Kęstutis Juknis.

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė