Tarptautinė darbo dienos proga

Messenger_creation_ef5534c3-a9e0-43e9-b8a0-338b77f68f09

Tarptautinė darbo diena švenčiama kiekvienų metų Gegužės 1-ąją  – tai siekis įvertinti darbuotojo indėlį į visuomenę.

Darbuotojų teisės visada buvo diskusijų objektas. Daugelyje pasaulio šalių darbininkams mokamas per mažas atlyginimas, jie priversti dirbti nesaugiomis darbo sąlygomis. Ši diena tik primena – reikia pripažinti darbuotojų indėlį į visuomenės gyvenimą – nuo būtiniausių paslaugų teikimo iki infrastruktūros kūrimo visuomenės patogumui.

Tarptautinės darbininkų dienos istorija siekia netgi 1886 m. (Čikagos miestas),  o 1889 m. Paryžiaus 2-asis Tarptautinis kongresas paskelbė Gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.

Nereikia pamiršti, kad Lietuva Gegužės 1-ąją mini ir įstojimo į Europos Sąjungą 20 (dvidešimtąsias) metines. Buvimas laisvu, galinčiu laisvai kalbėti, elgtis ir kurti savo gyvenimą yra demokratinė ir vertybinė išraiška. To daugelį metų neturėjo mūsų senoliai, tačiau tuo gali naudotis dabartinė karta. To skausmingai siekia ukrainiečiai – juos palaikome, suprantame ir visomis išgalėmis remiame. Didžiulės aukos, besitęsiančios žudynės tik dar kartą liudija, kokia yra didžiulė laisvės kaina.

Ši data primena, kad reikia pripažinti tarptautinių darbuotojų kovą ir judėjimą, siekiant savo teisių,  gerinant darbo sąlygas, o bedarbiams padedant įveikti skurdą ir pasijusti reikalingais visuomenei.

Sveikindamas su Gegužės 1-ąja linkiu stiprios sveikatos, neprarasti vilties ir tikėti, kad daugelis dalykų priklauso nuo mūsų.

 

 

Nuoširdžiai Jūsų

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“

Pirmininkas Kęstutis Juknis