LISABONOS PATRAUKLUMAS IR IŠŠŪKIAI

7adf4bb0-5eb1-11ed-bdd4-272dd196e47a

Dar prieš COVID-19 pandemiją, dėl kurios į Europos šalis plūstelėjo daugybė nuotolinių darbuotojų, Portugalijos sostinė dėl savo saulėto klimato, draugiškos bendruomenės, ramaus gyvenimo tempo ir dažnai mažų mokesčių buvo populiari technologijų emigrantų vieta.

Lisabona tradiciškai žinoma kaip gražių plytelių, akmenimis grįstų kalvų ir gardžių kremo pyragaičių miestas, tačiau pastaraisiais metais Lisabona tapo ir tam tikros rūšies technologijų darbuotojų – vadinamųjų „skaitmeninių nomadų (klajoklių)“ – sinonimu.

Tačiau gyvenimo būdas turėjo savo kainą, kurią vis dažniau tenka mokėti vietos gyventojams. Didžiuliai vietinių gyventojų ir technologijų migrantų pajamų skirtumai lėmė ar šią konkurenciją dėl nuomojamo nekilnojamojo turto, todėl daugelis vietinių darbuotojų buvo išstumti iš savo rajonų. Nauji tyrimai rodo, kad daugelis portugalų darbuotojų turi dirbti keliuose darbuose arba išvykti.

Šių metų pradžioje Portugalijos statistikos tarnybos atliktas tyrimas parodė, kad 5 proc. darbingo amžiaus suaugusių portugalų, t. y. daugiau kaip 250 000, nurodė dirbantys du ar net tris darbus.

Be to, Portugalijos verslo apskritojo stalo, vienijančio didžiausias šalies privačias įmones, duomenimis, beveik 40 proc. portugalų absolventų kasmet išvyksta ieškoti geresnių darbo galimybių kitur.

Kadangi minimalus mėnesinis atlyginimas yra 820 eurų, o 50 proc. žmonių uždirba mažiau nei 1 000 eurų per mėnesį, nenuostabu, kad vietiniai gyventojai sunkiai konkuruoja su skaitmeniniais klajokliais, kurių daugelis gauna didelius atlyginimus iš Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusių ir rizikos kapitalo remiamų technologijų darbdavių.

Daugelis Portugalijos gyventojų pagrindine priežastimi įvardija sparčiai augančias būsto kainas Lisabonoje. Per pastaruosius penkerius metus nuomos kainos Lisabonoje išaugo beveik 30 proc., todėl čia nuomotis būstą brangiau nei Milane, Madride ir Berlyne. Visoje Portugalijoje būsto kainos nuo 2018 m. išaugo beveik dvigubai – tai didžiausias brangimo rodiklis Europoje.

Portugalijos vyriausybės programa, kuri įsigaliojo praėjusių metų spalį, buvo įvesta nemažai teisės aktų pakeitimų, kuriais siekiama padidinti nekilnojamojo turto pasiūlą ilgalaikės, o ne trumpalaikės nuomos rinkoje. Ir nors ji padidino pasiūlą, nuomos kainos tebėra aukštos.

Tačiau mažos išlaidos nėra vienintelė priežastis, dėl kurios į miestą plūsta technologijų darbuotojai; Lisabona, vienas sparčiausiai augančių Europos technologijų miestų ir 2023 m. Europos inovacijų sostinė, yra pasiryžusi išlikti patraukliu technologijų centru nepaisant šių iššūkių.

Naujoji skaitmeninių klajoklių viza (pagal kurią skaitmeniniai klajokliai gali persikelti į Portugaliją, jei uždirba ne mažiau kaip 3280 eurų per mėnesį) rodo, kad Lisabona ir toliau nori būti laikoma patraukliu centru kvalifikuotiems technologijų darbuotojams. Be to, kelias į pilietybę ir ES pasą yra trumpesnis nei kitose ES šalyse (penkeri metai, palyginti su dešimčia metų Ispanijoje).

Technologijų darbuotojai, norintys išvykti iš Lisabonos arba išbandyti kitą prieinamą kryptį, gali rinktis Ispanijos miestą Malagą. Nors ji mažesnė už Portugalijos sostinę, tačiau pasižymi panašiu elementų, dėl kurių Lisabona iš pradžių buvo tokia patraukli, deriniu, įskaitant priimtinas pragyvenimo išlaidas, puikią kultūrą, lengvą priėjimą prie paplūdimio ir šiltą klimatą.

 

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė