ŠIOSE EUROPOS ŠALYSE MOKAMI DIDESNI ATLYGINIMAI NEI JAV

Messenger_creation_ef5534c3-a9e0-43e9-b8a0-338b77f68f09

Ilgą laiką vyravo nuomonė, kad laisvojoje šalyje, ypač tokiuose didmiesčiuose kaip Niujorkas ar San Franciskas, dirbantys žmonės uždirba daugiau nei jų kolegos Europoje, ypač technologijų sektoriuje.

Kaip puikų pavyzdį paimkime informacinių technologijų inžinierius. Praėjusiais metais turintiems įgūdžių ir gebėjimų mokyti dirbtinio intelekto modelius vidutinis atlyginimas siekė apie 300 000 JAV dolerių per metus. Tie, kurie dirba Europoje, uždirba gerokai mažiau – nuo 40 000 eurų Vokietijoje ir Nyderlanduose iki 100 000 eurų Šveicarijoje.

Tačiau, kai vidutinis atlyginimas JAV šiuo metu siekia 59 228 JAV dolerius (daugiau nei 54 000 eurų), daugiau nei dešimtyje Europos šalių, įskaitant Šveicariją, Islandiją, Liuksemburgą, Norvegiją, Belgiją, Austriją, Vokietiją, Nyderlandus, Daniją, Suomiją, Švediją, Airiją ir Prancūziją, mokėdami atlyginimą į rankas lenkia savo kolegas amerikiečius.

Naujausiais duomenimis, darbo užmokestis ES ir euro zonose padidėjo atitinkamai 4 proc. ir 4 proc. Surinkti duomenys parodė, kad 2022 m. Šveicarijos darbuotojai gavo didžiausią darbo užmokestį – vidutinis metinis darbo užmokestis siekė 106 839,33 EUR.  Atlyginimai Šveicarijoje didesni dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, joje yra mažesni mokesčiai nei likusioje Europos dalyje – darbuotojai vidutiniškai moka 18,6 proc. pajamų mokestį, palyginti su EBPO vidurkiu, kuris yra 24,9 proc.

Kitaip tariant, Šveicarijos mokesčių mokėtojai namo gauna 81 proc. bruto darbo užmokesčio, o EBPO vidurkis yra 75 proc. Dar geriau tiems, kurie turi vaikų – dėl su vaikais susijusių išmokų ir mokesčių nuostatų vidutinis susituokęs darbuotojas, turintis du vaikus, moka tik 6 proc. mokesčių, palyginti su 14 proc. vidutiniu EBPO vidurkiu.

Šveicarija taip pat turi stiprų finansų sektorių – kovo mėn. buvo pranešta, kad bendra indėlių suma Šveicarijos bankuose sudaro šiek tiek daugiau nei 2 mlrd. dolerių (1,8 mlrd. eurų), o kvalifikuotų finansų specialistų paklausa yra didelė. Todėl vidutinis darbuotojas gali uždirbti daugiau nei 100 000 eurų.

Nepaisant 2008 m. finansų krizės, per kurią žlugo trys didžiausi šalies privatūs komerciniai bankai, išaugo nedarbas ir smarkiai krito valiutos vertė, Islandijos darbuotojų atlyginimai dabar yra vieni didžiausių Europoje.

Eurostato duomenimis, Islandijoje vidutinis darbo užmokestis yra 81 942 eurai. Tai daugiausia lėmė 2019 m. Islandijos darbo susitarimai, kurie padėjo koreguoti darbo užmokestį pagal infliaciją.

Sąvoka mokėti žmonėms darbo užmokestį pragyvenimui nėra nauja. Liuksemburge minimalus socialinis darbo užmokestis peržiūrimas kas dvejus metus, todėl darbo užmokesčio standartai beveik nuolat peržiūrimi atsižvelgiant į dideles pragyvenimo išlaidas.

Tačiau ne tik dėl darbo užmokesčio peržiūrų vidutinis darbo užmokestis Liuksemburge siekia 79 903 EUR per metus. Vidutinį darbo užmokestį taip pat lemia finansų sektorius, kuriame darbuotojams gerai atlyginama už jų įgūdžius ir žinias.

Šiaurės šalys nuolat užima aukštas vietas laimės skalėje, o gyvenantys Norvegijoje gali džiaugtis, kad vidutiniškai uždirba daugiau nei jų kaimynė Skandinavijoje ir JAV.

Nors 28 proc. mokesčiai viršija EBPO vidurkį (beveik 25 proc.), vidutinis metinis darbo užmokestis siekia 74 506 eurus.

Tai daugiausia lemia aukšti išsilavinimo standartai ir kultūra, skatinanti darbuotojų finansinę lygybę – nekvalifikuotus darbus dirbantys asmenys uždirba tik šiek tiek mažiau nei profesionalūs darbuotojai.

Žvelgiant į ,,laimės šalis“ galima pagalvoti, kad kapitalas pats savaime,,draugiškai“ moka didesnius darbo užmokestį darbuotojams – Sako Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Juknis. Ką tik lankėmės Norvegijoje. Pas juos vyriausybė ir visuomenė gerbia profsąjungų reikalavimus, atsižvelgia, veda derybas ir t.t. Tačiau tas pripažinimas atsirado po įnirtingos, ilgalaikės kovos prieš kapitalą. Gerumo čia buvo nedaug – pažymi ,,sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Pagal užsienio spaudą parengė Rūta Gelžinė