Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ darbai kalba patys už save.

Ko gero, apie narystės profesinėje sąjungoje privalumus esame girdėję kiekvienas. Atstovavimas darbo ginčuose, derybos su darbdaviu kolektyvinių sutarčių sudarymas ir t.t. Akylesni darbuotojai pastebi, jog šios nuolat kartojamos profesinių sąjungų nariams suteikiamos privilegijos yra ganėtinai neapibrėžtos. Tačiau retas susimąsto, jog kiekviena profesinė sąjunga turi skirtingus įstatus, valdymo ir narių aptarnavimo formą, įtaką valstybinėms institucijoms ir narių atstovavimo strategiją.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, kartu su kitomis dviem profesinėmis sąjungomis, yra pasirašiusi nacionalinę kolektyvinę sutartį. Ši sutartis mūsų profesinės sąjungos nariams suteikia 2 papildomas apmokamas atostogų dienas, bei 5 apmokamas dienas, skirtas gerinti sveikatai. Pastarasis punktas yra itin aktualus pareigūnams, kasdien aukojantiems sveikatą dėl Lietuvos piliečių saugumo ir gerovės.

Kone svarbiaupirmsias dalykas, kuriuo LPS „Sandrauga“ išsiskiria iš visų kitų Lietuvoje veikiančių profesinių sąjungų – nematoma narystė. Dažniausia į profesinę sąjungą norinčių stoti darbuotojų baimė – darbdavio reakcija, sužinojus jog darbuotojas savo teisių ir interesų gynimui nusprendė pasitelkti profesinę sąjungą. Dėl šios priežasties LPS „Sandrauga“ neatskleidžia darbdaviui duomenų apie savo narius, todėl panaikinama rizika darbuotojui būti atleistam ar kitaip „baudžiamam“ už narystę profesinėje sąjungoje.

Darbuotojo narystė profesinėje sąjungoje, kilus darbo ginčui, darbdaviui atskleidžiama tik paskutiniu metu – keliant ginčą darbo ginčų komisijoje arba administraciniame teisme, todėl nesąžiningas darbdavys dažniausiai teisine prasme nėra pajėgus susidurti su profesionaliu teisiniu atstovavimu. LPS „Sandrauga“ narius atstovauja profesionalūs ir kvalifikuoti teisininkai, o esant būtinybei, turime susitarimus su aukštos kvalifikacijos advokatais, todėl Jūsų teises galime ginti iki pat Aukščiausiojo arba Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo.

Profesinės sąjungos teisininkai jau seniai žino taisyklę, jog byla arba ginčas yra laimimas ne dėl ugningos baigiamosios kalbos teisme, o dėl teisingų, taktiškų ir savalaikių darbuotojo veiksmų dar iki ginčui persikeliant į teismą. Todėl šiuo atveju darbuotojams itin svarbu turėti galimybę pasikonsultuoti su kvalifikuotais darbo teisės specialistais prieš pasirašant bet kokius darbdavio duodamus dokumentus arba vykdant vadovų nurodymus.

Skatiname atsakingai rinktis Jūsų teises ir interesus atstovaujančią profesinę sąjungą, kadangi, iškilus darbo ginčui arba elementariam nesusipratimui su darbdaviu, šis pasirinkimas gali būti esminis.

„Mes gal būt mažiau skiriame dėmesio organizacijos reklamai, tačiau mūsų darbai kalba patys už save.“ – pabrėžia LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Susidomėjote? Susisiekite su mumis +370 6 558 53 11 arba [email protected].

Apsilankykite www.sandrauga.lt arba mūsų Facebook puslapyje.

 

Autorius: LPS “Sandrauga” teisininkas Darius Rušinas