GEGUŽĖS 1-OJI TARPTAUTINĖ DARBO DIENA. KAIP JĄ PAŽYMĖSIME?

 

Artėjant gegužės 1-ajai atkreipiamas dėmesys į darbuotojų teises, padėti bedarbiams, pasirūpinti darbuotojų sveikata bei sauga. Tarptautinė darbo diena pasaulyje minima jau 135 metus.

LPS „Sandrauga“ sveikina visus narius ir jų šeimas, artimuosius, visus dirbančius ir Lietuvos žmones su Tarptautine darbo diena. Linkime Jums stiprios sveikatos, dvasios stiprybės ir supratimo įveikiant negandas. Linkime Jums kartu spręsti iškilusius klausimus ir problemas. Mes visada kartu su Jumis.

international-workers-day-logo-icon-design-vector-20522132  Gegužės 1-osios proga skelbiame žinių konkursą, internetiniame puslapyje www.sandrauga.lt ir Facebook. Kviečiame visus aktyviai dalyvauti bei laimėti įsteigtus prizus.

Kuo Lietuvos istorijai svarbus 1864 metų rugsėjo 28 dienos darbininkų mitingas Londone?

Koks Romos Katalikų bažnyčios šventasis yra Tarptautinės Darbo dienos globėjas?

Kurioje Europos šalyje švenčiant Gegužės pirmąją yra verdamas tradicinis darbininkų valgis – pupelių sriuba?

Jūsų atsakymų į šiuos klausimus laukiame el. paštu [email protected] iki gegužės 10 dienos.

 

Nuoširdžiai Jūsų,

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis

DARBO KODEKSAS IR VĖL SEIMŪNŲ AKIRATYJE

2020 M. balandžio 28 d. nacionalinių profesinių sąjungų atstovai ir vėl rinkosi nagrinėti Lietuvos Respublikos darbo kodekso pakeitimų.

Iš visų posnuotrauka str. 2020-04-28ėdyje nagrinėtų LR darbo kodekso straipsnių pirmiausia norėtųsi išskirti ir paminėti 57 str. 7 d. Šiame LR darbo kodekso straipsnyje dabar įtvirtinta nuostata, kad nutraukiant darbo sutartį darbuotojas yra įspėjamas prieš vieną mėnesį, tačiau jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau negu metus, prieš dvi savaites. Šie įspėjimo terminai yra dvigubinami arba trigubinami jei darbuotojas atitinka tam tikras išlygas, pvz.: augina neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, esant negaliai ar sergant onkologine liga.  Po ilgos diskusijos šią nuostatą pritarta taikyti  ir sunkia liga sergantiems darbuotojams. Tokiu būdu visiems, kurių ligos diagnozė patenka į LR sveikatos ministro  įsakyme nurodytą sunkių ligų sąrašą, būtų taikomas ilgesnis įspėjimo terminas, nutraukiant darbo sutartį darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės.

Daugybę diskusijų sukėlė ir LR darbo kodekso 64 str. 5 d. Šiame straipsnyje kalbama apie tai, kad nutraukiant darbo sutartį darbdavys gali nukelti darbo santykių pasibaigimo dieną į paskutinę įspėjimo termino dieną neleisdamas darbuotojui įspėjimo metu dirbti, tačiau sumokėdamas už visą įspėjimo laikotarpį jam priklausantį darbo užmokestį. Profsąjungų atstovai nepriėjo vieningos nuomonės, todėl šį klausimą nuspręsta atidėti kitam posėdžiui.

Kitas profsąjungų narių nuotolinis posėdis vyks 2020 m. gegužės 5 d. Apie aktualiausius LR darbo kodekso pakeitimus bei vykusias diskusijas būtinai informuosime www.sandrauga.lt puslapyje publikuojamuose straipsniuose.

Laura Adomaitienė

Jau dvidešimtą kartą minime pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną

Balandžio 28-oji diena Pasauline darbuotojų saugos ir sveikatos diena buvo paskelbta Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) iniciatyva. Šios dienos tikslas – priminti apie saugos, sveikatos  ir tinkamų darbo sąlygų būtinybę.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nors sunku patikėti, bet ir šiandien vis dar yra įmonių ir organizacijų, kur darbuotojams nėra sudarytos sąlygos nėra sudarytos elementarios higienos sąlygos. Vis dar pasitaiko kuomet vaikantis pelno, rizikuojama darbuotojų sveikata.

Lietuvos mastu didžiausia problematika kalbant apie nelaimingus atsitikimus darbe vyrauja statybos sektoriuje. Lietuvos statybos sektoriuje žmonių miršta 4 kartus daugiau negu vidutiniškai kitose ES šalyse.

Kalbant apie Tarptautinę saugos ir sveikatos dieną svarbu ne tik tinkamų darbo sąlygų sukūrimas, bet ir informacijos skleidimas ir  sąmoningumo ugdymas. Tikriausiai visi sutiksime, kad nuo to, kokiose sąlygose žmogus dirba, tiesiogiai priklauso jo motyvacija ir produktyvumas.

Sveikiname visus dirbančiuosius su Tarptautine saugos ir sveikatos diena. Linkime visiems siekti saugių ir sveikų darbo sąlygų. Tik bendros darbdavių, valstybės ir darbuotojų pastangos gali duoti teigiamų rezultatų mūsų visuomenėje. Kurkime darbo aplinką be nelaimingų atsitikimų ir niekuomet nepamirškime – saugumas svarbiausia!

Kęstutis Juknis

Apie gyventojų pajamų mokestį ( GPM) ir paramą profsąjungoms

   Viena iš darbo santykių sąlygų, yra darbo užmokestis. Nesvarbu ar dirbant pagal darbo sutartį, patentą ar individualios veiklos pagrindu, valstybei privalome sumokėti mokesčius. Šios prievolės piniginė dalis susideda iš  dalies mokesčių  Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai ( VSDFV) ir dalis  Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI)  tai yra 20 proc. gyventojų pajamų mokestis.

   VisI norime kontroVMIliuoti savo uždirbtus pinigus, net ir tuos kurie su nuskaitytais mokesčiais keliauja į valstybės biudžetą. Darbuotojas sumokėdamas šį mokestį turi galimybę paskirstyti dalį nuo jo darbo užmokesčio nuskaičiuotų pinigų ir paskirti organizacijai, skatinant šios organizacijos tolimesnę veiklą. 

   Ne visi žino, jog 0,6 proc. iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM), gali būti skiriami tik profsąjungoms ir niekam kitam. Ši suma priklauso nuo jūsų praeitais metais gautų pajamų. Jei pvz.  gaunate minimalų atlyginimą, jūsų parama sudarys apie 7 Eur. Įstaigai šie pinigai bus pervesti į įmonių sąskaitą šių metų rudenį.

  Kitos dalys gyventojų pajamų mokesčio, asmens pasirinkimu gali būti paskirstytos kitoms ne pelno siekiančioms organizacijoms.

   Svarbu pabrėžti ir išsklaidyti abejones, jog šis GMP dalies paskirstymas ir parama organizacijoms, pačiam asmeniui nieko nekainuoja, nepaskirstyti pinigai keliauja į valstybės biudžetą kaip ir buvo numatyta.

   Skirdami paramą pagal ES gerąją praktiką Jūs prisidedate prie valstybės biudžeto paskirstymo, bei skatinate ne pelno siekiančių organizacijų tolimesnę ir profesionalesnę veiklą. 

   Skirti gyventojo pajamų mokesčio dalį galima per  elektroninę deklaravimo sistemą www.eds.lt ir užpildant popierines GPM formas. Tačiau popierinių formų palaipsniui atsisakoma. 2021 metai yra paskutiniai kada dar galima užpildyti rašytine forma. Rašytinę formą, kuri buvo patogi visiems, panaikino S. Skvernelio vadovaujama vyriausybė.

   Ne visi žmonės žino apie šią galimybę ir neparaginti arba visai nepaskiria jų niekam, jie taip ir nukeliauja nepanaudoti naudingiems tikslams.

   Jei iškyla klausimų skiriant GPM 0,6 proc. Lietuvos profesinei sąjungai “Sandrauga” (juridinio asmens kodas  195772298 ) arba 1,2 proc. Jaunimo organizacijai “Sandrauga” (juridinio asmens kodas 303192284 ) galite susisiekti telefonais +37065585311; (8 37) 20 65 97 arba el. paštu: [email protected]

Instrukcija kaip skirti GPM galite rasti ČIA: http://www.sandrauga.lt/kaip-skirti-2-paramos-profesinei-sajungai-sandrauga 

Aut: LPS “Sandrauga” administracija